Opnieuw wint Colruyt marktaandeel | RetailDetail

Colruyt wint opnieuw marktaandeel

Colruyt wint opnieuw marktaandeel

Tijdens de eerste helft van het boekjaar steeg het marktaandeel van Colruyt in België opnieuw. Ook de groepsomzet steeg, maar het bedrijfsresultaat daalde. De retailer benadrukt dat de Colruytwinkels hun laagsteprijsbelofte waarmaken.

Hogere investeringen

De omzet van Colruyt Group groeide in de eerste helft van het boekjaar 2016/17 met 2,4% tot meer dan 4,6 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) daalde van 5,7% tot 5,5% van de omzet, wat volgens Colruyt te wijten is aan hogere afschrijvingen door investeringen in het winkelpark en de logistieke infrastructuur. 

 

Met de winkels lijkt het redelijk goed te gaan: het marktaandeel in België steeg in de eerste jaarhelft met 19 basispunten tot 31,8%. De omzet van de Colruyt-winkels in België en Luxemburg steeg met 1,9%, al was dat voornamelijk door verkoopprijsinflatie. Er was een iets milder concurrentieel klimaat, waardoor prijsverhogingen van leveranciers sneller werden doorgerekend in de markt. Colruyt benadrukt wel dat het blijft investeren in haar laagsteprijzenstrategie: prijsverlagingen én promoties van concurrenten worden onmiddellijk in de verkoopprijzen verrekend.

 

Markt blijft competitief

OKay, Bio-Planet en Cru realiseerden een gezamenlijke omzetgroei van meer dan 11%. De groothandelsomzet (onder andere Retail Partners Colruyt Group, leverancier van de Spar- en Alvo-winkels) bleef stabiel. Dreambaby en Dreamland zagen de omzet met 2% dalen door slecht weer en een negatief kalendereffect. De online omzet (onder andere Collect & Go) steeg, maar daarover geeft Colruyt geen verdere details. 

 

In Frankrijk realiseerden de Colruyt-winkels een omzetstijging met 3,2%. Colruyt Group zal de komende jaren blijven investeren in haar Franse retailactiviteiten.

 

De markt blijft competitief, besluit de persmededeling: “Wij voorzien op korte termijn geen significante herneming van het economisch klimaat en van het consumentenvertrouwen in België en Frankrijk.” 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.