Consument krijgt vaak te weinig bij voorverpakte producten | RetailDetail

Consument krijgt vaak te weinig bij voorverpakte producten

Consument krijgt vaak te weinig bij voorverpakte producten
Shutterstock

Bij een onderzoek naar het gewicht van voorverpakte producten in supermarkten, is gebleken dat consumenten in bijna één op de vijf gevallen minder krijgt dan op de verpakking staat beschreven. Het gaat daarbij vooral over fouten in het productieproces.

Meer controles

De afgelopen vijf jaar voerde de Metrologische Dienst van de FOD Economie 2.694 controles uit en stelde in 438 gevallen een probleem vast. Daarom voerde de dienst dit jaar de controles op: “We merken trouwens dat het opvoeren van de controles dit jaar gewoon leidt tot meer inbreuken: voor 2017 waren er in de eerste zes maanden al 160 inbreuken op 714 controles. Dat doet vermoeden dat dit een wijdverspreid probleem is”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick aan HLN. In de tweede helft van het jaar worden er nog eens 500 controles uitgevoerd.

 

De controles zijn maar zelden het resultaat van een klacht van de consument: in de eerste helft van 2017 kwamen er zo maar twee klachten binnen. Volgens Dierick is dat ook niet nodig: “Dankzij alerte consumenten kan de Economische Inspectie gericht controleren of de werkelijke inhoud van een verpakking overeenstemt met wat beloofd wordt. Maar we mogen dat niet van iedereen verwachten”, zegt Dierick. “Wat we wel mogen verwachten, is dat de consument niet misleid of bedrogen wordt door hem niet genoeg waar voor zijn geld te geven. De controles moeten dus zeker opgevoerd worden.”

 

Verpakking meegerekend

Test-Aankoop voerde eerder al een soortgelijk onderzoek uit en kwam daarbij tot dezelfde conclusies. Meestal ging het daarbij over een fout in het productieproces, waarbij de toestellen verkeerd stonden afgesteld, maar soms was er ook sprake van bedrog. Zo telden sommige producenten van voorverpakte pralines het gewicht van de verpakking mee, wat niet mag.

 

Bedrijven die in de fout gaan mogen zich aan een waarschuwing of een pv verwachten. De voorbije jaren is het aantal pv’s trouwens al sterk gestegen: zo waren er dit jaar al meer dan in heel 2016.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Lidl stelt auto’s ter beschikking van shoppers

08/08/2018

“Je eigen wagen voor inkopen”, zo stelt Lidl zijn nieuwe autodeeldienst voor. In samenwerking met Mazda kan je in Duitsland weldra autodelen vanop de parking van Lidl-supermarkten. 

Lagere omzet, hogere winst voor Ahold Delhaize

08/08/2018

Terwijl de omzet van Ahold Delhaize onder druk staat in de Verenigde Staten, bevestigt Delhaize in België de positieve trend die in het eerste kwartaal werd ingezet, met dank aan de tovergroentjes. Online ligt de groep op koers.