Consument neemt term ‘ambachtelijk’ niet au sérieux

Consument neemt term ‘ambachtelijk’ niet au sérieux

De Nederlandse consument gaat volgens een onderzoek van de Consumentenbond niet mee in het verhaal wanneer een supermarkt de term ambachtelijk gebruikt. De klant gelooft niet dat het dan ook daadwerkelijk zo is.

Enkel verpakking traditioneler

Uit een rondvraag bij 700 consumenten blijkt dat ze zich ergeren aan het gebruik van de term 'ambachterlijk', het misleidend vinden en dat ze de producten onnodig duur vinden. Ruim twee derde zegt dat ze de term puur als een marketingterm bekijken. Supermarktketen Jumbo geeft zelfs toe dat het gebruik puur commercieel is.


De Consumentenbond pleit dan ook voor strenge richtlijnen rond het gebruik ervan. Momenteel mag 'ambachtelijk' zonder voorwaarden op een verpakking worden gekleefd, zelfs al is dat niet het geval. Vaak zijn het enkel de verpakkingen die er traditioneler uitzien, maar worden de producten zelf niet ambachtelijk gemaakt.


"Zo bevatten de ambachtelijke 'zeezout & zwarte peper'-chips van Albert Heijn bijvoorbeeld suiker, uipoeder, gistextract en aroma's en de ambachtelijke Oma's Poffertjes van Lidl water, melkpoeder, aroma's en emulgator", schrijft de Consumentenbond op zijn website.

Tags: