Convenience 2.0: MyAuchan verzoent offline met online | RetailDetail

Convenience 2.0: MyAuchan verzoent offline met online

Convenience 2.0: MyAuchan verzoent offline met online
Foto Auchan

Met MyAuchan rolt de Franse retailgroep Auchan een nieuw concept uit van stedelijke gemakswinkels. De ambitie is ‘fygitaal’: een versmelting van fysieke en digitale retail, met horeca-elementen daar bovenop. 

 

Winkel met verbruiksruimte

Het is een trend: vooral in de grote steden ontwikkelen retailers nieuwe buurtwinkelformules die nadrukkelijk antwoorden bieden op alle dagelijkse of onmiddellijke behoeften van passanten en buurtbewoners. Zo ontstaan enseignes die naast hun retailfunctie ook diensten en horecaconcepten integreren: denk aan eerdere démarches van Carrefour met de formule Bon’App in Frankrijk of met de nieuwste generatie Carrefour Express in België. Bij Auchan noemen ze het ‘ultra proximité’ en bedachten ze de formule MyAuchan.

 

De eerste vestiging opende eind 2016 in Parijs: de stadswinkel van 298 m² verkoopt een assortiment van zo’n 5.500 referenties aan scherpe prijzen en wil een vernieuwend multichannelconcept zijn voor snelle boodschappen, lunch- of snackpauzes en dagelijkse diensten. MyAuchan beschikt over een verbruiksruimte met sinaasappelpers, Nespresso-koffiemachine, drinkfontein, microgolfoven en grill. Klanten kunnen hier een hapje eten, de krant lezen, hun laptop of smartphone opladen en gebruik maken van het wifinetwerk. De bakkerij krijgt een hoofdrol, net als een sushistand. Verder biedt MyAuchan een reeks diensten: droogkuis, foto-ontwikkeling, postpunt… en dat is dagelijks van 7u tot 22u.

 

Intussen staat de teller op vijf locaties in Frankrijk: de recentste opening vond plaats op 1 december, in Rijsel. Net als bij de eerste vestiging ging het om een verbouwing van een bestaande buurtwinkel onder het enseigne A2 Pas – Auchan wil zijn verschillende winkelformules harmoniseren en onder één merk brengen. Deze winkel is iets groter dan de eerste: 427 m², met zo’n 7.200 referenties in de rekken. Auchan test het concept overigens ook in de Portugese hoofdstad Lissabon (drie vestigingen tot nu toe).

 

Fysiek én digitaal

MyAuchan wil naar eigen zeggen een ‘fygitaal’ concept zijn en dus het beste van de fysieke handel (nabijheid, aantrekkelijkheid, winkelplezier, service...) combineren met de flexibiliteit van de digitale handel. Daarom vinden shoppers in de winkel een bestelzuil die toegang geeft tot het assortiment van de webshops auchan.fr en auchandirect.fr. Ze kunnen hun online bestelling volgens ter plaatse laten leveren in gekoelde lockers, maar de winkel bezorgt ook bestellingen per fiets.

 

Wellicht niet toevallig is het enseigne genoemd naar de smartphone-app van de groep (een app die intussen weer gewoon Auchan heet). Geïnspireerd door Amazon test de formule ook een toepassing die klanten toelaat boodschappen zelf te scannen met hun smartphone en vervolgens mobiel af te rekenen (net als onder andere concurrent Monoprix dat doet). Deze concepten gaan evenwel nog lang niet zo ver als het ‘just walk out’-concept van Amazon Go.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.