Coop groeit als kool dankzij Emté

Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Supermarktgroep Coop zag zijn omzet in 2018 met liefst 18% stijgen: vooral met dank aan de winkels van Emté, die de keten in juli overnam, maar ook op eigen benen wist ze aardig te groeien.

 

Op weg naar 300 supermarkten

"Het afgelopen jaar is Coop enorm hard gegroeid: zowel autonoom, door de overname van Emté-winkels als met het stadsconcept CoopVandaag en online. In de eerste helft van 2019 wordt de ombouw van Emté-winkels naar Coop afgerond. Dat betekent dat Coop in de eerste helft van 2019 haar 300e supermarkt zal openen", zegt financieel directeur Herco Boer.

 

Begin juli nam Coop 51 vestigingen van sectorgenoot Emté over. Zij droegen ruim 130 miljoen euro aan de omzet bij. De 290 vestigingen van Coop waren zelf goed voor 1,3 miljard euro consumentenomzet (+7%), wat het totaal op zo'n 1,4 miljard euro bracht. Het betekent een groei van 18% ten opzichte van een jaar eerder.

 

Online en stadswinkels naast Emté

Coop kreeg er ook 27 winkels bij, vestigingen die vooral aan het einde van het jaar de deuren openden. Daarbij horen 19 voormalige Emté-supermarkten die al werden omgebouwd, maar ook 13 nieuwe supermarkten. Zo zagen vijf nieuwe winkels van het stadsconcept Coop Vandaag het daglicht. In de loop van het jaar werd weliswaar ook een vijftal winkels afgestoten.

 

Het supermarktbedrijf investeerde in 2018 fors in e-commerce. Online leverde dat een groei van liefst 240% op, mede met dank aan de introductie van een bestelapp met een productscanner en een grote receptendatabase, die boodschappen doen bij Coop eenvoudiger en vanzelfsprekender moet maken.

 

“De grote investeringen in 2018 leverden resultaat op in omzetgroei en meer winkelgemak voor de klant. Coop zet haar omzetgroei in 2019 stevig door en blijft gespitst op verdere (online) groei en zichtbaarheid”, zei Boer daar nog over. Coop maakt de volledige jaarcijfers bekend na de ledenraadvergadering op 4 april.