Cyberdieven aan de haal met spaarpunten Delhaize

Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Honderden klanten van Delhaize waren even hun spaarpunten kwijt na een cyberdiefstal: hackers hebben hun ‘SuperPlus-punten’ buitgemaakt en ze omgezet in kortingbonnen. Zo konden ze zowat 1.000 euro buit maken.

 

Buit in waardebonnen

Supermarkten krijgen te maken met een nieuwe vorm van cyberdiefstal: dieven zijn bij Delhaize aan de haal met spaarpunten op de digitale spaarkaarten van klanten. Bij honderden klanten wisten de hackers de accounts te kraken en zetten ze hun SuperPlus-punten om in kortingbonnen van 5 euro. Op die manier wisten de dieven toch zo’n 1.000 euro te stelen.


In een mail aan klanten meldt de supermarktketen dat het recent “afwijkende inlogpogingen” had opgemerkt en zo de inbraak kon vaststellen. De verschillende autoriteiten, waaronder ook de gegevensbeschermingsautoriteit, zijn meteen ingelicht. Het datalek zou evenwel niet van bij Delhaize zelf komen: de criminelen moeten elders aan de logingegevens en paswoorden van de klanten zijn geraakt, mogelijk via datalekken bij andere websites.


Gedupeerde klanten hebben van Delhaize ondertussen hun SuperPlus-punten teruggekregen. Als er nog klanten vermoeden dat ze het slachtoffer zijn van de diefstal, mogen ze zich melden bij de retailer. “We roepen klanten op om regelmatig hun paswoord te veranderen en verschillende paswoorden te gebruiken voor verschillende websites”, zegt woordvoerder Roel Dekelver tegenover HLN. “Dit is een wake-upcall voor iedereen om voorzichtig te zijn.”