De winkelkar voelt je hart kloppen bij Walmart

Walmart wil weten waar je hart sneller van slaat. Letterlijk: de Amerikaanse supermarktreus heeft een patentaanvraag ingediend voor winkelkarren die alles van klanten - van hun hartslag tot hun gesprekken - volgen.

 

Hoe zacht en groot zijn je handen?

Walmart heeft in de Verenigde Staten een patent aangevraagd voor slimme, biometrische handvaten op een winkelkar. Daarmee kan de retailer ongeziene informatie te weten komen over degene die het karretje in de winkels voortduwt, schrijft Geek.com. De handvaten moeten in de toekomst beter handen kunnen lezen dan de beste waarzegster: ze voelen om te beginnen het hartritme en je lichaamstemperatuur, maar verder ook hoe groot de handen zijn, hoe zacht, hoe vochtig en zelfs hoe zuurstof-absorberend.

 

Ook over de bewegingen en de omgeving van de kar zelf kan de slimme handgreep van alles registreren: het meet dankzij een draadloze netwerkverbinding de snelheid en de locatie van de winkelkar, maar ook hoe warm het is in de winkels. Dankzij ingebouwde microfoons registreert het bovendien omgevingsgeluiden. Met dat laatste wil Walmart naar eigen zeggen te weten komen hoe lawaaierig het in de winkels is, maar potentieel luistert je binnenkort winkelkar mee naar iedereens supermarkgekibbel? 

 

Spoedhulp bij zweethanden en hartkloppingen 

Zelf noemt Walmart verschillende toepassingsmogelijkheden voor de slimme winkelkar: zo wil het aan de hand van de locatie- en bewegingstracking natuurlijk te weten komen hoeveel mensen in welke rayons komen en hoe lang ze er blijven. Verder denkt het mensen ook beter te kunnen bedienen: krijgt iemand zweethanden en hartkloppingen? Tijd om een medewerker te hulp te laten schieten. Of misschien kan de winkelkar zelfs doorseinen wanneer iemand valt, klinkt het nog.

 

Dat de voelende winkelkar er komt, is desalniettemin nog lang niet zeker. Innovatieve bedrijven die experimenteren met nieuwe technologie, zoals Walmart en Amazon in retail, dienen om de haverklap patentaanvragen in, om toch maar zeker te zijn dat niemand hun wilde ideeën pikt. Een van Amazons bekendste patentuitvindingen is alvast een pakjesleverende zeppelin.