Delhaize laat flessen vullen aan waterfontein

Fles water van plastic
Foto: Shutterstock

Fleswater zonder het plasticafval? Het kan vanaf nu. Delhaize verkoopt als eerste herbruikbare flessen die klanten kunnen vullen aan een waterfontein in de supermarkt. Het initiatief draait proef in drie winkels.

 

5 miljoen plastic flessen minder

In drie winkels van Delhaize – Genval, Louvain-La-Neuve en Schmiede in Luxemburg – is voortaan een waterfontein te vinden. Met dat milieuvriendelijk alternatief voor water in flessen hoopt de supermarktketen 1,2 ton plastic per jaar te besparen in elke winkel.


Het initiatief gebeurt in samenwerking met waterleverancier Qanat, die zowel lokaal, gefilterd water als bijhorende hervulbare flessen (PET of glas) aanbiedt. Via een waterfontein in de winkels kunnen klanten de flessen navullen. Het gefilterde en gerevitaliseerde water zou een zoete smaak hebben en bestaat in een platte of bruisende variant. 


Wat volgens Delhaize een primeur is in de retailsector, kadert in het duurzaamheidsprogramma Lion’s Footprint van de supermarktketen. Met behulp van de test wil het bedrijf kijken of klanten de service appreciëren en of die verder kan worden uitgebreid naar de andere winkels. Als het systeem wordt uitgerold naar alle supermarkten, kunnen volgens de keten 5 miljoen plastic flessen worden bespaard.