Delhaize marktleider? Wel in Servië

Delhaize marktleider? Wel in Servië
Shutterstock.com

Vorig jaar is Delhaize uitgegroeid tot de grootste distributeur van Servië. De Belgische keten van de leeuw houdt er Metro, Lidl en een aantal lokale concurrenten af.

 

Grootste retailer

Naar omzet en winst mag Delhaize Servië zich de grootste distributieketen van het land noemen, schrijft ESM Magazine op gezag van het lokale magazine Tabloid. In 2018 realiseerde het bedrijf er een omzet van 100,5 miljard Servische dinar (850 miljoen euro), een toename met 4,4%. De nettowinst bedroeg omgerekend 22,5 miljoen euro. De supermarktketen is goed 2,74% van de totale handelsomzet in het land en telt er meer dan 12.600 werknemers.

 

Op de tweede plaats in de lijst staat Mercator-S, dat drie merken heeft in Servië: Idea supermarkten, Roda megamarkten en Mercator hypermarkten. Het bedrijf genereerde een totale omzet van 84 miljard dinar (700 miljoen euro). De bronzen plek is - op een zeer ruime achterstand - voor Metro, met een omzet van 26,5 miljard Servische dinar (220 miljoen euro). De Duitse retailer sloot het jaar af met een verlies van een kleine 200.000 euro.

 

Lidl, dat pas in het vierde kwartaal van 2018 actief werd in Servië, boekte een totale omzet van net geen 100 miljoen euro en een nettoverlies van 45 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van de opening van winkels en de aankoop van onroerend goed.