Delhaize trekt ecosysteem voor voedselinnovatie

Shutterstock.com

Samen met Electrolux en fruitverwerker Zentis, is Delhaize één van de bezielers van co.food, het nieuwe ecosysteem beheerd door Co.Station.

 

Innovatie stimuleren

Bedoeling van het initiatief is het delen van kennis en innovatie in de voedingssector te stimuleren. Dat moet uitmonden in concrete, verkoopbare oplossingen, bijvoorbeeld om gezondere en duurzamere eetpatronen te creëren of om voedselverspilling tegen te gaan of te verminderen.

 

Delhaize, Electrolux en Zentis, drie bedrijven die actief zijn op verschillende niveaus in de voedselketen, trekken het project. Ze worden bijgestaan door 21 andere partners die betrokken zijn bij de voedingsindustrieketen, waaronder starters, bedrijven, universiteiten en belangengroepen. Co-Station zal het hele samenwerkingsverband begeleiden en coördineren.

 

Drie prototypes

Co.food zit momenteel in de startfase die loopt tot april, en waarin ideeën worden opgebouwd. Het is de bedoeling om zes ideeën te weerhouden en uit te werken, samen met een gedetailleerd businessmodel. In de zomer zullen dan drie prototypes van producten of diensten ontwikkeld en uitgetest worden. Die tests zullen plaatsvinden in België.

 

Co.Station, vooral bekend om zijn coworkingplekken, werpt zich de laatste jaren steeds meer op als facilitator van open innovatieprojecten tussen grote bedrijven en start-ups. “We brengen ze als tussenpersoon samen over grote thema’s en begeleiden ze door het innovatieproces”, zegt CEO Beatrice de Mahieu aan De Tijd. De voorbije jaren maakte de organisatie al dergelijke ecosytemen rond energie en mobiliteit mogelijk.