Dick Boer: “Delhaize zal een beetje van zijn vrijheid kwijtraken”

Dick Boer: “Delhaize zal een beetje van zijn vrijheid kwijtraken”

Dick Boer: “Delhaize zal een beetje van zijn vrijheid kwijtraken”
© Ahold Delhaize

Een jaar na de fusie van Ahold met Delhaize blikt topman Dick Boer in de Nederlandse zakenkrant FD terug op het voorbije jaar. “We hebben ongelooflijk veel bereikt”, zegt de Nederlander, maar “Delhaize zal een beetje van zijn vrijheid kwijtraken.”

“Ahold gestructureerder dan Delhaize”

We hebben ongelooflijk veel bereikt”, kijkt Dick Boer terug op het eerste jaar na de fusie. “Mensen werken zo goed met elkaar samen. Ik weet soms echt niet meer of iemand nu bij Ahold of Delhaize werkte.”

 

Dat klinkt mooi, maar de kwartaalresultaten vertellen een iets genuanceerder verhaal. Ahold Delhaize mag dan op groepsniveau een sterk tweede kwartaal achter de rug hebben, België presteerde wel zwak. Toen al was her en der te horen dat de Belgen nog wat kunnen opsteken van Albert Heijn. Al snel deed het gerucht de ronde dat de Nederlanders wel eens sneller dan gedacht zouden kunnen ingrijpen om Delhaize in België opnieuw op het groeipad te brengen, en dat heeft Dick Boer intussen met zoveel woorden bevestigd.

 

“Ahold is wat meer gestructureerd en Delhaize iets vrijer. De formules van Delhaize hebben meer vrijheid in besluiten. Je kunt dat entrepreneurschap noemen”, klinkt Dick Boer eerst nog voorzichtig, maar daarna waarschuwt hij: bij Delhaize “gaan we meer doelen stellen en sturen op meetbare resultaten. De formules zullen een beetje vrijheid kwijtraken, maar men begrijpt dat dat nodig is voor een bedrijf van deze omvang.”

 

Aparte Benelux-organisatie

In dat hele proces is volgens De Standaard voor Albert Heijn Nederland “een expliciete rol” weggelegd in het “bijsturen van Delhaize. Daartoe zou er een aparte Benelux-organisatie komen. Op die manier kan de kennis van Albert Heijn Nederland gedeeld worden met Delhaize.” Het gaat dan “onder meer over logistieke en administratieve processen, automatisatiekennis en kennis inzake het veranderende winkellandschap onder druk van e-commerce.”

 

Die Benelux-organisatie wordt volgens kenners een basis voor meer centralisatie. “De logistiek en automatisering bij Delhaize kunnen een stuk beter, zodat de bevoorrading van de winkels ook efficiënter kan gebeuren”, schrijft De Standaard. Maar “een fusie van Albert Heijn België met Delhaize komt er voorlopig niet. Dat zal pas aan de orde zijn als Delhaize voldoende sterk is om in België het enige uithangbord inzake voedingsdistributie te worden”, zo besluit de krant.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Duvel Moortgat de Italiaanse toer op

22/02/2018

Duvel Moortgat heeft zijn minderheidsbelang in de Italiaanse brouwerij Birrificio del Ducato opgetrokken tot 70%. De Belgische brouwerij, ook bekend van Vedett, zit al sinds 2016 in het kapitaal van de brouwerij uit Soragna bij Parma.

Supermarkten rekenen af met Europees voorstel voor boerenwelzijn

20/02/2018

Het zint sommige supermarkten niet dat de Europese Commissie boeren hogere prijzen wil geven bij onderhandelingen. Distributeurs uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk waarschuwen voor prijsstijgingen voor de consument.

Deze foodinnovaties gaan het maken

20/02/2018

Vernieuwing in voeding is de kern van de wedstrijd Gouden Tavola. Vallen dit jaar in de prijzen: Belberry Preserves, BelOrta, Kaasboerderij ‘t Groendal en J.L. Lambert. Hun producten komen morgen op het bord of in het glas van de consument.

Back to top