Discussie over 'puur en eerlijk' van Albert Heijn laait weer op | RetailDetail

Discussie over 'puur en eerlijk' van Albert Heijn laait weer op

Discussie over 'puur en eerlijk' van Albert Heijn laait weer op

Voedselwaakhond Foodwatch neemt het merk 'puur & eerlijk' van Albert Heijn op de korrel. "Het is verwarrend en misleidend voor de consument. Het volstaat dat er één verantwoord ingrediënt in zit om het label te krijgen. De rest kan net zo goed bestaan – en bestaat ook werkelijk – uit smaakversterkers, onnodig toegevoegde suikers, veel zout, discutabele e-nummers en dieronvriendelijk vlees", zegt de organisatie.

Alle huismerken moeten duurzaam worden

Albert Heijn noemt de betichtingen echter onjuist en onterecht. "We worden gecontroleerd door onafhankelijke instanties als Max Havelaar, het Wereld Natuur Fonds en de Dierenbescherming. En in 2010 kregen we over een soortgelijke aanklacht al gelijk van de Reclame Code Commissie ", heet het daar.

 

De Nederlandse warenhuisketen lanceerde het merk bijna vier jaar geleden om een eind te maken aan de wildgroei van labels. Voortaan zouden alle 'verantwoorde' goederen onder één merk worden verkocht, wat voor de consument duidelijker was. Bijna vier miljoen mensen blijken vorig jaar minstens één 'puur & eerlijk'-product te hebben gekocht.

 

Het merk moet ook de ambitie van het bedrijf waarmaken om tegen 2015 alle producten onder het huismerk duurzaam te maken. Ze staan voor 60% van alle goederen die in de warenhuisketen worden verkocht. In totaal gaat het om zo'n 10.000 producten.

 

Nog veel ongewenste ingrediënten

Toch is er volgens Foodwatch nog heel wat werk aan de winkel: zo zorgt het merk 'puur en eerlijk' niet voor duidelijkheid, maar veeleer voor verwarring. De producten zijn ofwel biologisch, ofwel fair trade of het resultaat van duurzaam ondernemen. "Neem bijvoorbeeld de jalapeñoburger. Het hoofdbestanddeel is scharrelvlees, maar er zijn twintig andere ingrediënten aan toegevoegd, waaronder suiker en smaakversterker. En het bestaat uit slechts tachtig procent vlees, de rest is opgespoten met water. Ik noem dat niet puur en eerlijk'' zegt campagneleider Meike Rijksen.

 

Voorts wijst Foodwatch een aantal omstreden kleurstoffen in enkele producten, alsook op een grote hoeveelheid aan suikers en smaakversterkers. De voedselwaakhond roept de Nederlandse consument daarom op om Albert Heijn via sociale media en een e-mailactie onder druk te zetten om het merk zijn beloften te laten nakomen.

 

Albert Heijn vindt aanklacht onterecht

Albert Heijn vindt de aantijgingen evenwel onjuist en onterecht. Het bedrijf wijst erop dat onder 'puur en eerlijk' vijf categorieën vallen: biologisch, duurzame vis, scharrel, ecologisch en fair trade, waarbij elke categorie wordt gecontroleerd door een aangewezen instantie.

 

Albert Heijn verwijst daarbij ook naar een uitspraak van de Reclame Code Commissie uit 2010, die zich diende te buigen over een soortgelijke klacht als die van Foodwatch. Tellingen leerden dat Albert Heijn toen gemiddeld 135 biologische producten per filiaal verkocht en slechts 23 fairtrade producten. Daardoor kon de naam 'puur & eerlijk' niet claimen dat de producten zowel puur als eerlijk zouden zijn.

 

De Commissie stelde toen evenwel dat in de reclames voor de producten onder het merk niet de indruk werd gewekt dat ze alle zowel biologisch of natuurlijk als fair trade zouden zijn" en wees de klacht af.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.