Discussie over 'puur en eerlijk' van Albert Heijn laait weer op | RetailDetail

Discussie over 'puur en eerlijk' van Albert Heijn laait weer op

Discussie over 'puur en eerlijk' van Albert Heijn laait weer op

Voedselwaakhond Foodwatch neemt het merk 'puur & eerlijk' van Albert Heijn op de korrel. "Het is verwarrend en misleidend voor de consument. Het volstaat dat er één verantwoord ingrediënt in zit om het label te krijgen. De rest kan net zo goed bestaan – en bestaat ook werkelijk – uit smaakversterkers, onnodig toegevoegde suikers, veel zout, discutabele e-nummers en dieronvriendelijk vlees", zegt de organisatie.

Alle huismerken moeten duurzaam worden

Albert Heijn noemt de betichtingen echter onjuist en onterecht. "We worden gecontroleerd door onafhankelijke instanties als Max Havelaar, het Wereld Natuur Fonds en de Dierenbescherming. En in 2010 kregen we over een soortgelijke aanklacht al gelijk van de Reclame Code Commissie ", heet het daar.

 

De Nederlandse warenhuisketen lanceerde het merk bijna vier jaar geleden om een eind te maken aan de wildgroei van labels. Voortaan zouden alle 'verantwoorde' goederen onder één merk worden verkocht, wat voor de consument duidelijker was. Bijna vier miljoen mensen blijken vorig jaar minstens één 'puur & eerlijk'-product te hebben gekocht.

 

Het merk moet ook de ambitie van het bedrijf waarmaken om tegen 2015 alle producten onder het huismerk duurzaam te maken. Ze staan voor 60% van alle goederen die in de warenhuisketen worden verkocht. In totaal gaat het om zo'n 10.000 producten.

 

Nog veel ongewenste ingrediënten

Toch is er volgens Foodwatch nog heel wat werk aan de winkel: zo zorgt het merk 'puur en eerlijk' niet voor duidelijkheid, maar veeleer voor verwarring. De producten zijn ofwel biologisch, ofwel fair trade of het resultaat van duurzaam ondernemen. "Neem bijvoorbeeld de jalapeñoburger. Het hoofdbestanddeel is scharrelvlees, maar er zijn twintig andere ingrediënten aan toegevoegd, waaronder suiker en smaakversterker. En het bestaat uit slechts tachtig procent vlees, de rest is opgespoten met water. Ik noem dat niet puur en eerlijk'' zegt campagneleider Meike Rijksen.

 

Voorts wijst Foodwatch een aantal omstreden kleurstoffen in enkele producten, alsook op een grote hoeveelheid aan suikers en smaakversterkers. De voedselwaakhond roept de Nederlandse consument daarom op om Albert Heijn via sociale media en een e-mailactie onder druk te zetten om het merk zijn beloften te laten nakomen.

 

Albert Heijn vindt aanklacht onterecht

Albert Heijn vindt de aantijgingen evenwel onjuist en onterecht. Het bedrijf wijst erop dat onder 'puur en eerlijk' vijf categorieën vallen: biologisch, duurzame vis, scharrel, ecologisch en fair trade, waarbij elke categorie wordt gecontroleerd door een aangewezen instantie.

 

Albert Heijn verwijst daarbij ook naar een uitspraak van de Reclame Code Commissie uit 2010, die zich diende te buigen over een soortgelijke klacht als die van Foodwatch. Tellingen leerden dat Albert Heijn toen gemiddeld 135 biologische producten per filiaal verkocht en slechts 23 fairtrade producten. Daardoor kon de naam 'puur & eerlijk' niet claimen dat de producten zowel puur als eerlijk zouden zijn.

 

De Commissie stelde toen evenwel dat in de reclames voor de producten onder het merk niet de indruk werd gewekt dat ze alle zowel biologisch of natuurlijk als fair trade zouden zijn" en wees de klacht af.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.