Douwe Egberts doet dé beursgang van het jaar

Enkele zakjes van Senseo, een succesproduct van JDE Peet's
foto: Raymond Voskamp / Shutterstock.com

JDE Peet's, moederbedrijf van Douwe Egberts en Senseo, noteert vanaf vandaag op de beurs. Het bedrijf heeft bij de start al 2,25 miljard euro opgehaald, wat het meteen de grootste beursgang van dit jaar maakt.

 

Vlotter dan verwacht

De beursgang van JDE Peet’s is een groot succes: bij de start vrijdagochtend zijn ruim 22 miljoen nieuwe aandelen verkocht aan 31,50 euro. Vroegere aandeelhouders Acorn Holdings en Mondelez verkochten nog respectievelijk 39,5 miljoen en 9,7 miljoen van hun aandelen, zodat de beursintrede in totaal 2,25 miljard euro opleverde. Ondertussen, in de eerste uren na de beursopening, is het aandeel ook al meteen 10% hoger geschoten.

 

Oorspronkelijk zou koffiebedrijf zijn beursgang pas later volgende week houden, maar het orderboekje was al zo snel vol dat de inschrijvingen vervroegd zijn stopgezet, aldus Reuters. Wat normaal weken duurt, wist de moeder van Douwe Egberts in zo’n tien dagen voor elkaar te krijgen. Het bedrijf vreesde zelf nochtans dat de coronacrisis, en de volatiliteit op de markt daardoor, roet in het eten zou strooien.

 

Krachtvoer voor strijd met Nestlé

JDE Peet’s ontstond eind vorig jaar uit een fusie tussen het Amerikaanse Peet’s Coffee en Jacobs Douwe Egberts, precies met het oog op een beursgang. Met de opbrengsten wil de op één na grootste koffiespeler ter wereld de schuldenberg van het bedrijf te lijf gaan en de groeiende concurrentie van rivaal Nestlé riposteren. De producent van Nespresso heeft immers een kwart van de markt in handen, tegenover 10% voor JDE Peet’s. 

 

Vorig jaar haalde Nestlé ook op de Belgische markt voor het eerst de bovenhand, terwijl zowel de verkoop van filterkoffie en Senseo-pads terugloopt. Ooit was het anders: halverwege de negentiende eeuw was het Nederlandse Douwe Egberts goed voor meer dan de helft van alle export van koffie en tabak uit Nederland, aldus De Tijd. Vandaag boekt de koffiereus zeven miljard euro omzet per jaar in ruim 140 landen. In 2012 bracht toenmalige eigenaar Sara Lee Douwe Egberts ook al eens naar de beurs, maar daar werd het toen snel weggeplukt door JAB Holding.