Douwe Egberts sluit fabriek in Grimbergen

Douwe Egberts sluit fabriek in Grimbergen

Douwe Egberts sluit fabriek in Grimbergen

Koffiemaker Douwe Egberts wil zijn fabriek in Grimbergen sluiten. Daardoor komen er 274 jobs in gevaar. De productie in Grimbergen zou al in januari van volgend jaar volledig stopgezet worden.

Niet rendabel genoeg

"Deze fabriek is te klein om een hele grote fabriek te worden die heel veel output levert en ze is te duur om een fabriek te worden waar zeer veel complexiteit gevraagd wordt", zegt woordvoerster Sonja Wegscheider over de reden achter de sluiting. De productie van de fabriek wordt daarom verhuisd naar twee fabrieken in Nederland, één in Tsjechië en één in Polen. Douwe Egberts heeft in totaal veertien fabrieken in Europa.

 

"Het is met veel spijt dat we dit aankondigen", stelt vicepresident Luc Volatier. "Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen."

 

Vakbonden niet verrast

Minister van Werk Kris Peeters heeft alvast een onderhoud gevraagd met het management, om te praten over het verdere verloop, voornamelijk voor het personeel. Bij de vakbonden betreuren ze het nieuws, maar zijn ze niet volledig verrast. De afgelopen jaren moest het personeel immers al heel wat inspanningen leveren om de rendabiliteit te verhogen.

 

"De werknemers hebben de afgelopen jaren immers zware inspanningen geleverd om de productiekosten te verlagen en de fabriek draaiende te houden. Zo werd medio 2014 nog de weekendploeg afgeschaft wat toen een 80-tal jobs kostte", stelt vakbondssecretaris Luc Debast.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.