Douwe Egberts versmelt met Amerikaanse broer

Raymond Voskamp / Shutterstock.com

Jacobs Douwe Egberts gaat samen met Peet’s Coffee, de Amerikaanse sectorgenoot die zelf ook eigendom is van moederholding JAB Holding Company. Het idee is om beide samen naar de beurs te brengen.

 

Al grootste beursgang van 2020?

Het fusiebedrijf wordt mogelijk al volgend jaar naar de beurs gebracht: er is sprake van een initiële beursgang in 2020, met een voorkeur voor de beurs van Amsterdam, bericht de Financial Times. De beursnotering kan een van de grootste van 2020 worden, goed voor een opbrengst van drie miljard euro. JAB Holding Company zegt wel een controlerend aandeel in eigen handen te houden.

 

Inmiddels is de fusie officieel bevestigd: het bedrijf krijgt de naam JDE Peet’s en is goed voor zeven miljard euro jaarlijkse omzet dankzij activiteiten in 140 landen. Casey Keller, de huidige topman van Peet’s Coffee, krijgt de titel van CEO; Frederic Larmusea, vandaag aan het hoofd van Jacobs Douwe Egberts, blijft aan als adviseur.

 

Verdere consolidatie

De zet lijkt een logisch gevolg van de consolidatiestrategie bij JAB, dat Douwe Egberts in 2013 al wegplukte van de beurs en Amerikaanse eigenaar Sara Lee om het vervolgens samen te voegen met Mondelez-dochters Jacobs en Carte Noire. In de voorbije jaren investeerde JAB meer dan veertig miljard euro in koffie-gerelateerde overnames, zoals de horecaformules Pret a Manger en Krispy Kreme, en nu kiest de houdstergroep wellicht eieren voor zijn geld.

 

Ook staat JDE Peet’s verenigd sterker tegen de concurrentie van wereldleider Nestlé. Jacobs Douwe Egberts is immers al jaren nummer twee op de markt.