Een tijdslot voor risicogroepen in de supermarkt: goed of fout idee?

Oudere klant in de supermarkt
Shutterstock.com

Verschillende supermarkten reserveren nu een apart tijdstip waarop kwetsbare klanten – zoals senioren – in alle rust kunnen winkelen. Zo lopen ze minder risico op besmetting met het coronavirus. Maar niet iedereen vindt dat een goed idee…

 

Exclusief voor oudere en zwakkere klanten

De AD Delhaize supermarkt in La Louvière kondigt aan dat senioren vanaf dinsdag 17 maart een uur vroeger welkom zijn in de winkel om er hun boodschappen te doen. Van 7 tot 8 uur 's ochtends is de winkel exclusief toegankelijk voor mensen boven de 65 jaar. Dat zou het risico op besmetting beperken voor deze kwetsbare groep. Bovendien zouden ze dan minder last hebben van hamsterdrukte. Ook AD Delhaizes in Dour, Frameries en in de Luikse regio volgen dit voorbeeld.

 

Op sociale media circuleren gelijkaardige initiatieven: onder andere de Australische keten Woolworths reserveert zijn winkels van 7 tot 8u voor senioren, net als Lidl en Iceland Foods in Noord-Ierland en een Carrefour Market in Bretagne. Een gebaar dat nogal wat consumenten weet te charmeren, blijkbaar: zij stellen nu ook de vraag aan ‘hun’ supermarkt om een rustig tijdstip te reserveren voor oudere en zwakkere klanten.
 

Carrefour België meldt op Twitter dat ze het een goed idee vinden, en het intern bekijken. Colruyt daarentegen toont zich kritisch: "Bij Colruyt Group raden we de risicogroepen aan om zo veel mogelijk thuis te blijven. Dit om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Wij promoten jeugdgroepen en burennetwerken die aanbieden om boodschappen te doen voor deze groepen", zo luidt het in Halle.