Ekoplaza in actie tegen Zwitsers octrooi op rode paprika

Ekoplaza in actie tegen Zwitsers octrooi op rode paprika

Supermarktketen Ekoplaza gaat tussen 15 en 28 oktober per kilo verkochte paprika's 1 euro schenken aan Bionext, een organisatie die zich verzet tegen het verlenen van een patent op rode paprika.

"Natuur van ons allemaal"

Het Zwitserse Syngenta heeft een octrooi verkregen op de resistentie van rode paprika's tegen de witte vlieg, maar die eigenschap komt ook gewoon voor in de natuur. "Met het octrooi krijgt Syngenta de eigendomsrechten over alle paprika (en peper)zaden, -planten en -vruchten die een natuurlijke afweer hebben tegen witte vlieg. Bionext verzet zich samen met een internationale coalitie tegen dit octrooi", aldus de organisatie.

 

Ook bij Ekoplaza zijn ze van mening dat dergelijke octrooien uit den boze zijn en dus hebben ze besloten om de actie van Bionext te steunen. "Het kan niet zo zijn dat bedrijven zich natuurlijke eigenschappen in planten of dieren toe-eigenen. De natuur is van ons allemaal en dat moet zo blijven. Wij ondersteunen de strijd tegen het octrooi met 10 procent van het totale aankoopbedrag van rode paprika's in de actieweken", zegt Erik Does van Ekoplaza.

Tags: