Ekoplaza neemt Marqt over, maar schrapt winkels

Ekoplaza neemt Marqt over
Shutterstock.com

Ondanks verzet van oprichter Quirijn Bolle wordt de duurzame supermarktketen Marqt overgenomen door concurrent Ekoplaza. De noodlijdende keten zou nog tien tot twaalf vestigingen overhouden.

 

Deal met Udea

Marqt stond al een tijdje in de etalage, omdat het in 2008 opgerichte bedrijf nooit winst wist te maken. In juli werd bekend dat de twee grootste vestigingen van de supermarktketen, in Amsterdam en Den Haag, zouden sluiten en worden omgevormd tot Albert Heijn. Marqt zou zich voortaan gaan richten op kleinere winkels, klonk het toen.

 

De meerderheid van de aandeelhouders, waaronder Triodos en Global Impact Ventures, willen hun aandelen verkopen aan Udea, het moederbedrijf van Ekoplaza. In een gezamenlijk persbericht schrijven Udea en Marqt dat "zowel de formules van Marqt als van Ekoplaza in de huidige vorm blijven bestaan". Insiders twijfelen eraan of dat wel mogelijk is: het is immers al zeker dat het aantal Marqt-vestigingen zal worden herleid naar tien tot twaalf. Ekoplaza is met meer dan tachtig winkels veel groter dan zijn rivaal.

 

Kortgeding

Quirijn Bolle, oprichter van Marqt en zelf ook aandeelhouder, heeft zich altijd verzet tegen de fusie: hij wilde liever op eigen houtje verdergaan, weliswaar met de steun van een nieuwe investeerder. Om Bolle te dwingen mee te werken aan de overname, hadden de grootaandeelhouders een kortgeding aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam. "Via juridische weg zal nog een formele bekrachtiging van dit besluit worden gevraagd bij de aandeelhouders van Marqt die nog niet hebben getekend", luidt het.

 

Het rommelt al even aan de top van Marqt: in juni stapte de voltallige raad van commissarissen op na onenigheid over de te volgen strategie.