EU: Belgen betalen te veel voor ‘hun’ bier

Foto: pil76 / Shutterstock.com

Betalen Belgen te veel voor hun eigen bier? De Europese Unie meent van wel en wil AB InBev een boete opleggen omdat het hogere prijzen aanrekende voor Jupiler en Leffe in thuisland België dan in de buurlanden.

 

Goedkoper bier uit buitenland belemmerd

De Europese Commissie wil AB Inbev een boete opleggen omdat het de Belgische import van goedkopere Jupiler en Leffe uit buurlanden Frankrijk en Nederland heeft belemmerd. Dat schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen. Vorig jaar al beschuldigde de Europese Commissie 's werelds grootste brouwer van misbruik van haar dominante marktpositie in België: Jupiler en Leffe waren er duurder dan in het buitenland, maar AB Inbev hield tegen dat het goedkopere bier naar het land werd gehaald. 

 

AB InBev veranderde volgens de Europese concurrentiewaakhond de verpakking van zowel Jupiler als Leffe voor de Nederlandse en Franse markt, zodat ze in België moeilijker te verkopen zouden zijn. Ook kregen Nederlandse retailers (lees: Albert Heijn) slechts beperkte toegang tot topproducten en -promoties, om te voorkomen dat zij deze in België zouden importeren.

 

Inbreuk op eengemaakte markt

De Europese Commissie keurt dergelijke blokkades doorgaans af, omdat ze het als een inbreuk op de eengemaakte markt beschouwt. Parallelimport binnen de 28 landen van de EU moet volgens de concurrentiewaakhond kunnen. Ook hadden de acties van AB InBev tot gevolg dat Jupiler en Leffe duurder waren in België, nota bene de twee meest populaire biermerken in het land. Volgens AB InBev zijn de prijsverschillen te verklaren doordat concurrenten in Nederland en Frankrijk goedkoper zijn, waardoor het daar zelf ook zijn prijzen liet zakken.

 

De commissie laat bedrijven de kans om zelf maatregelen te nemen en tot een minnelijke schikking te komen vooraleer het boetes oplegt, maar in dit geval zou ze toch een boete overwegen. Die kan gaan tot liefst 10% van de wereldwijde omzet. Het zal echter wellicht nog een hele tijd duren vooraleer een formele beslissing wordt genomen, aldus de bronnen van Reuters.