EU stemt wet voor betere biolabels

EU stemt wet voor betere biolabels

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

 

“Bioproductie moet omhoog”

Na de Europese Commissie keurt nu ook het Europese Parlement nieuwe regels goed voor de biologische landbouw in Europa. Het wetsvoorstel moet zorgen voor een eerlijkere concurrentie, vooral met niet-EU-landen die profiteren van de grote vraag naar bioproducten in Europa. Het Parlement deed er wel twintig maanden over om de aangepaste versie van het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Commissie te bekrachtigen, maar de tekst is een “stap in de goede richting,” vindt de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan.

 

Er worden nu strengere regels van kracht voor de import van bioproducten van buiten de Europese Unie en er komt een biolabel dat meer duidelijkheid moet verschaffen over de oorsprong van het product. Dat zou op termijn voor een verhoogde biologische productie in de EU moeten zorgen: “Duidelijke regels maken biologische landbouw aantrekkelijker voor de producenten, waardoor ook de consument meer toegang krijgt tot in de EU geproduceerde bioproducten,” zo klinkt het bij Hogan. Momenteel overstijgt de vraag naar bioproducten het huidige Europese aanbod.

 

Ook bij ons is er dringend nood aan een aantrekkelijker kader voor biologische landbouw: begin vorige maand kwam minster Joke Schauvliege nog met een plan om het povere aandeel van bioproductie – goed voor slechts 1,1% van de Vlaamse landbouwoppervlakte – op zijn minst op te krikken tot het Europese gemiddelde van 6,7%. Zo’n 1,4 miljoen euro zou dit jaar extra vrijgemaakt worden voor onderzoek en innovatie, wat de totale investering in biolandbouw voor 2018 op 6,4 miljoen euro brengt.