EU-wet voor meer en beter gelabelde bioproducten

EU stemt wet voor betere biolabels

EU stemt wet voor betere biolabels
Shutterstock

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

 

“Bioproductie moet omhoog”

Na de Europese Commissie keurt nu ook het Europese Parlement nieuwe regels goed voor de biologische landbouw in Europa. Het wetsvoorstel moet zorgen voor een eerlijkere concurrentie, vooral met niet-EU-landen die profiteren van de grote vraag naar bioproducten in Europa. Het Parlement deed er wel twintig maanden over om de aangepaste versie van het oorspronkelijke wetsvoorstel van de Commissie te bekrachtigen, maar de tekst is een “stap in de goede richting,” vindt de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan.

 

Er worden nu strengere regels van kracht voor de import van bioproducten van buiten de Europese Unie en er komt een biolabel dat meer duidelijkheid moet verschaffen over de oorsprong van het product. Dat zou op termijn voor een verhoogde biologische productie in de EU moeten zorgen: “Duidelijke regels maken biologische landbouw aantrekkelijker voor de producenten, waardoor ook de consument meer toegang krijgt tot in de EU geproduceerde bioproducten,” zo klinkt het bij Hogan. Momenteel overstijgt de vraag naar bioproducten het huidige Europese aanbod.

 

Ook bij ons is er dringend nood aan een aantrekkelijker kader voor biologische landbouw: begin vorige maand kwam minster Joke Schauvliege nog met een plan om het povere aandeel van bioproductie – goed voor slechts 1,1% van de Vlaamse landbouwoppervlakte – op zijn minst op te krikken tot het Europese gemiddelde van 6,7%. Zo’n 1,4 miljoen euro zou dit jaar extra vrijgemaakt worden voor onderzoek en innovatie, wat de totale investering in biolandbouw voor 2018 op 6,4 miljoen euro brengt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.