Europese Starbucksen komen in Mexicaanse handen

Foto: Phawat / Shutterstock.com

Koffieketen Starbucks herstructureert haar Europese activiteiten. Het Amsterdamse kantoor gaat dicht, met 190 ontslagen tot gevolg, en de Mexicaanse franchisegroep Alsea gaat alle vestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg uitbaten.

 

Amsterdams regiokantoor ook dicht

Starbucks brengt alle 260 koffiebars in België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg onder bij Alsea, dat in Latijns-Amerika en in Spanje meer dan 3500 horecazaken uitbaat. Naast 900 Starbucks-shops beheert de groep ook vestigingen van fastfoodketens zoals Burger King en Domino's. Verschillende koffiezaken die Starbucks in Nederland en Frankrijk in eigen beheer had, worden ook verkocht aan Alsea.

 

Het is de bedoeling om kosten te besparen: de Amerikaanse koffieketen liet in juni al weten dat het haar franchisesysteem strategisch zou herbekijken, omdat de resultaten er wat slabakken en vooral de Verenigde Staten en China de volle aandacht opeisen wegens terugvallende cijfers. Starbucks krijgt ook groeiende concurrentie van Costa, dat pas werd overgenomen door Coca-Cola.

 

Bij de herstructurering gaat ook het kantoor van Starbucks in Amsterdam op de schop. Dat regiokantoor stelde 190 mensen tewerk, slechts vier mensen kunnen verhuizen naar de koffiebranderij van Starbucks in Amsterdam. Die blijft wel open en telt behoudt tachtig banen. De overige functies verhuizen naar het Europese hoofdkantoor in Londen.