Europese voedingsretailers dreigen met boycot Braziliaanse producten

Shutterstock.com

In een open brief roepen een veertigtal supermarkten en voedingsbedrijven, waaronder Aldi, Ahold Delhaize, Metro en Tesco, Brazilië op om een omstreden wetsvoorstel te herzien. Ze dreigen zelfs met een boycot van Braziliaanse landbouwproducten, omdat ze vrezen voor de verdere ontbossing van het Amazonewoud.

 

Bosbranden

In het bewuste wetsvoorstel zet het Braziliaanse parlement de deur open voor de legalisering van de private bezetting van publieke gronden, schrijft De Telegraaf. De Europese retailers en voedingsbedrijven noemen het wetsvoorstel in de open brief een enorme bedreiging voor het Amazonewoud. Ze verwijten de Braziliaanse regering ook onvoldoende inspanningen te doen om de vele bosbranden in het het gebied terug te dringen. Vorig jaar steeg het aantal bosbranden met ruim 60%.

 

“Wij willen graag herhalen dat wij het Amazonegebied beschouwen als een vitaal onderdeel van het mondiale ecosysteem, dat essentieel is voor de veiligheid van onze planeet en tevens een cruciaal onderdeel vormt van een welvarende toekomst voor de Brazilianen en de gehele samenleving”, aldus de open brief.

 

Belangrijke afzetmarkt

De Europese bedrijven roepen het Zuid-Amerikaanse land op om het wetsvoorstel te heroverwegen. Zoniet zullen wij “geen andere keuze hebben dan onze steun aan en gebruik van de Braziliaanse landbouwproducten te herbekijken”, klinkt het.

 

Een eventuele boycot zou Brazilië zeker voelen. Vorig jaar voerde het land voor 25 miljard dollar (bijna 21 miljard euro) landbouwproducten, zoals koffie, rundvlees en sojabonen, uit naar de Europese Unie.