Expertisecentrum voor eerlijk voedingsnieuws in de maak

Journalisten en media kunnen mythe soms niet meer van waarheid onderscheiden als het over voeding, beweging en gezondheid gaat, menen experts. Daarom werken ze aan een expertisecentrum tegen ‘fake news’ over eten.

 

Nood aan eenduidig aanspreekpunt

Op een bijeenkomst van Eetexpert hebben honderd diëtisten en artsen samen nagedacht over een manier om de verspreiding van valse berichten en mythes over voeding tegen te gaan. Ook als het over gezondheid en beweging gaat, luisteren consumenten immers steeds vaker naar tips en informatie op het internet of sociale media. 

 

Volgens een enquête van de Christelijke Mutualiteit zijn vooral jonge hoogopgeleiden vatbaar voor (online) berichtgeving en ‘dokter Google’, schrijft De Standaard. Tim Smits, hoofddocent marketingcommunicatie aan de KU Leuven, pleit daarom voor een expertisecentrum waar onder meer de media terechtkunnen. Verschillende experts zijn al mee bezig met de opstart van zo’n centrum, maar op dit moment zit de kennis nog overal verspreid. 

 

Zo'n centraal aanspreekpunt zou eenduidige vuistregels en een basisverhaal kunnen aanreiken, waar media en mogelijk ook consumenten nieuwe gezondheidsrages of -beweringen aan kunnen toetsen. Berichtgeving is nu immers vaak nog te kritiekloos en zwart-wit, meenden de aanwezigen op Eetexpert-bijeenkomst.