Export levensmiddelen stijgt, ondanks Russische boycot

Export levensmiddelen stijgt, ondanks Russische boycot

Wereldwijd staan de prijzen van voedingsmiddelen onder druk als gevolg van grote voorraden en een sterke dollar en ook de Russische boycot laten nog altijd sporen achter, maar toch blijft de export van de Nederlandse levensmiddelenindustrie groeien.

Meer export, minder import

"Het gaat goed met de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De economie trekt aan, de koopkracht neemt toe en het vertrouwen van ondernemers en consumenten groeit. Dit goede begin van 2015 zorgt ervoor dat de industrie kan blijven investeren in de toekomst." Dat zegt Philip den Ouden, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), in de zopas verschenen Monitor Levensmiddelenindustrie 2015.

 

Uit dat document blijkt dat de sector in 2014 voor 34,8 miljard euro exporteerde naar andere landen (vooral de buurlanden), een groei met 1,7% ondanks verhoogde druk op de prijzen, negatieve wisselkoerseffecten en de Russische boycot. Tegelijk voerde Nederland zo'n 3% minder levensmiddelen in, voor een totaal van 16,3 miljard euro. Kortom, een positief saldo van 18,5 miljard euro, liefst 6,2% beter dan het jaar voordien.

 

Binnen de agro- en foodindustrie is de tak 'groenten & fruit' de grootste exporteur, met een aandeel van 22,4%. Dan volgen vlees (met 13,7%) en zuivel (met 12,9%). De uitvoer van koffie, thee en cacao steeg vorig jaar met 16,5% ten opzichte van 2013, de uitvoer van bereide voedingsmiddelen met 12,7% en de uitvoer van vis met 10,6%.

 

Met een productieaandeel van 22% in de totale industriële productie is de levensmiddelenindustrie de grootste industriële sector in Nederland, goed voor 134.000 banen.

Tags: