Familie Van Eerd (Jumbo) krijgt 40 miljoen euro aan dividend

Familie Van Eerd (Jumbo) krijgt 40 miljoen euro aan dividend

De familie Van Eerd, oprichters en eigenaars van supermarktketen Jumbo, hebben zichzelf 40 miljoen euro aan dividend uitgekeerd: goed voor 10 miljoen euro per lid van de familie dat betrokken is bij het bedrijf.

 

“Verplichtingen voldaan”

Dat is een verdubbeling van het dividend van vorig jaar, toen er 20 miljoen euro werd uitgekeerd. De jaren daarvoor was er zelfs geen sprake van een dividend voor de familie Van Eerd. “We waren toen nog zwaar gefinancierd”, zegt de financiële topman Ton van Veen aan het FD. “We hadden ooit een schuld van 1,3 miljard euro en die is nu teruggebracht tot 170 miljoen euro. Dat is nog niet de helft van ons brutobedrijfsresultaat. We hebben netjes aan al onze verplichtingen voldaan. Dan vind ik het passend dat er nu ook geld naar de familie gaat.”

 

Van Veen is ook van mening dat dit niet slecht zal vallen bij de werknemers, en dan vooral die in de distributiecentra, waar al heel wat te doen was rond de vastgelopen cao-onderhandelingen. “We kunnen dit goed uitleggen”, zegt Van Veen. “Het gaat niet om bestuurdersbeloningen, maar om een vergoeding voor risicodragend vermogen dat de familie ter beschikking stelt aan de onderneming. En deze vergoeding komt niet in de buurt bij de rentebetalingen die wij afgelopen jaren aan onze banken hebben gedaan.”

 

Niet dat er geen bestuurdersvergoedingen zijn: Frits van Eerd, Colette Cloosterman-Van Eerd en Ton van Veen, die samen de raad van bestuur vormen, kregen gezamenlijk 4,8 miljoen euro. Dat is minder dan een jaar eerder, toen dat bedrag neerkwam op 6 miljoen euro.

Tags: