Farm Frites moet bouw Russische fabriek uitstellen

Farm Frites moet bouw Russische fabriek uitstellen

Frietenproducent Farm Frites ondervindt flink wat hinder van de sancties die Europa heeft uitgevaardigd tegen Rusland na de vliegtuigramp in Oekraïne. Het bedrijf krijgt immers geen lening voor een nieuwe fabriek in Rusland.

"Zoeken geen nieuwe investeerder"

De Europese Unie besloot Rusland economische sancties op te leggen na het neerschieten van vlucht MH17 door Oekraïense rebellen. Europa geeft ook Rusland een deel van de schuld voor de ramp, al ontkent het land elke betrokkenheid. Bij de crash van vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 193 Nederlanders. Ook de respectloze houding van de rebellen tegenover slachtoffers en Europese waarnemers zette veel kwaad bloed.

 

De eerste economische dupe van die sacnties is nu Farm Frites, dat een lening wilde aangaan voor een nieuwe fabriek die in 2016 in Rusland de deuren moest openen. Die fabriek zou de Russische vestigingen van McDonald's gaan beleveren, maar de Europese Unie heeft alle banken een boycot van Rusland opgelegd. Er is dus geen geld meer beschikbaar voor projecten in Rusland en bijgevolg moet Farm Frites zijn plannen opschorten.

 

Omdat de situatie in de regio momenteel heel onzeker is en er van de ene dag op de andere veel kan veranderen, gaat Farm Frites voorlopig niet op zoek naar een andere investeerder. "Voorlopig wachten we af hoe de situatie zich ontwikkelt. Het nieuws uit Rusland is iedere dag anders", zegt adviseur Simon Quist aan de Volkskrant.

 

Tags: