Farm Frites moet bouw Russische fabriek uitstellen | RetailDetail

Farm Frites moet bouw Russische fabriek uitstellen

Farm Frites moet bouw Russische fabriek uitstellen

Frietenproducent Farm Frites ondervindt flink wat hinder van de sancties die Europa heeft uitgevaardigd tegen Rusland na de vliegtuigramp in Oekraïne. Het bedrijf krijgt immers geen lening voor een nieuwe fabriek in Rusland.

"Zoeken geen nieuwe investeerder"

De Europese Unie besloot Rusland economische sancties op te leggen na het neerschieten van vlucht MH17 door Oekraïense rebellen. Europa geeft ook Rusland een deel van de schuld voor de ramp, al ontkent het land elke betrokkenheid. Bij de crash van vlucht MH17 kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 193 Nederlanders. Ook de respectloze houding van de rebellen tegenover slachtoffers en Europese waarnemers zette veel kwaad bloed.

 

De eerste economische dupe van die sacnties is nu Farm Frites, dat een lening wilde aangaan voor een nieuwe fabriek die in 2016 in Rusland de deuren moest openen. Die fabriek zou de Russische vestigingen van McDonald's gaan beleveren, maar de Europese Unie heeft alle banken een boycot van Rusland opgelegd. Er is dus geen geld meer beschikbaar voor projecten in Rusland en bijgevolg moet Farm Frites zijn plannen opschorten.

 

Omdat de situatie in de regio momenteel heel onzeker is en er van de ene dag op de andere veel kan veranderen, gaat Farm Frites voorlopig niet op zoek naar een andere investeerder. "Voorlopig wachten we af hoe de situatie zich ontwikkelt. Het nieuws uit Rusland is iedere dag anders", zegt adviseur Simon Quist aan de Volkskrant.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.