Filet Pur – Niets dan leugens en bedrog | RetailDetail

Filet Pur – Niets dan leugens en bedrog

Filet Pur – Niets dan leugens en bedrog

De ene formule na de andere gooide de handdoek, terwijl enkele foodcollega’s openlijk ruzie maakten dat het een aard had. Een dagje vroeger wegens wapenstilstandsdag: het weekoverzicht van RetailDetail Food

 

Geen vrolijke boel


Het is opnieuw gebleken dat een week niet lang hoeft te zijn om tonnen interessant retailnieuws te bevatten. Zo zie je dus maar weer: de lengte is dan toch niet zo belangrijk. De inhoud daarentegen! Niet dat het de hele week zo’n vrolijke boel was. Zo moesten de liefhebbers van scones en Indische curryschotels afgelopen dinsdag vernemen dat hun favoriete leverancier Marks & Spencer er de brui aan geeft in Brussel. Jaja, we weten het, de problemen van de retailer zijn vooral te wijten aan het oubollige mode-aanbod, maar die mooie foodafdeling, die gaan we dus echt wel missen.


Diezelfde dag moesten ook shoppers die van snel en goedkoop winkelen houden, even slikken. De laagste prijzen in hun regio zullen ze voortaan elders moeten zoeken, want Red Market, de lowcostformule van Delhaize, houdt het voor bekeken. Bij de lancering in 2009 was het enseigne baanbrekend, maar wie er vandaag binnenstapt – u hebt nog hooguit drie weken – kijkt niet meer verbaasd op. Zo snel kan het gaan in de retailwereld. Al is dat niet negatief bedoeld: een heleboel concepten die Red Market als één van de eersten uittestte, zijn vandaag gemeengoed geworden. Waarvoor hulde. 

 

Digitaal virus


Een uitstapregeling werd overeengekomen bij Makro, waar werknemers van 55 jaar en ouder met brugpensioen mogen gaan zodat de keten zich ten volle kan concentreren op een nieuwe strategie, waarin onder andere feestartikelen de toon zullen bepalen. Hm, om nu meteen de polonaise in te zetten, lijkt het ons toch nog iets te vroeg.


Retailers die hier voorlopig nog niet weg zijn, slaan aan het innoveren, merken we. Zoals Carrefour, dat blitse digitale kiosken plaatst in alle hypermarkten en een deel van de markets. Klanten kunnen er gepersonaliseerde kortingbonnen of getrouwheidscheques afdrukken, het winkelplan raadplegen en suggesties doorgeven aan de winkelmanager. 


Chocoladefabrikant Guylian heeft het digitale virus eveneens te pakken en opent nu een eigen webshop in 32 landen tegelijk. Om voluit de concurrentie aan te gaan met supermarkten als Carrefour misschien? Nee, vooral om klanten een ruimer assortiment en meer informatie te kunnen bieden, luidt de officiële verklaring. 


En nog een nieuwe webshop is die van eFarmz, de online boerenmarkt die na Brussel en Wallonië ook Vlaanderen gaat aanpakken. De biowaren komen rechtstreeks van de boer, afhaalpunten zijn gepland in Antwerpen, Gent, Leuven en ‘ergens in West-Vlaanderen’, vernemen we. Intrigerend… 

 

Lucht verkopen


Moeten we het vandaag echt over politiek hebben? De overwinning van Donald Trump wordt door sommigen – niet in het minst door hemzelf – een ‘Brexit plus-plus-plus’ genoemd. Wie daar een mening over heeft, kan hier nog tot maandag deelnemen aan een poll over de mogelijke impact op de foodsector. 


Britse consumenten ondervinden intussen de eerste gevolgen van de Brexit aan den lijve, nu Toblerone besloten heeft om het gewicht van haar chocoladerepen te verlagen omdat de Britse pond devalueert. De geplande ingreep is geniaal in z’n eenvoud: er komt gewoon wat meer ruimte tussen de iconische driehoekjes. Lucht verkopen, noemen we dat. Maar het publiek is overduidelijk not amused met deze heimelijke prijsverhoging. Hoe zou u zelf zijn?

 

Een vriendelijk overnamebod


En dan zouden we de gebeurtenissen van vorig weekend haast vergeten. Een boze directeur van Colruyt beschuldigde de concullega’s van Albert Heijn onomwonden van leugens en bedrog. De snode Nederlanders zouden namelijk het jaarlijkse prijsonderzoek van Test-Aankoop manipuleren door de prijzen slechts zeer tijdelijk te verlagen en daarna weer drastisch te verhogen. Prompt deed Colruyt een vriendelijk overnamebod op de afdeling prijsopnames van de consumentenvereniging: liefst één miljoen euro hadden ze ervoor over, maar dat vond Ivo Mechels nog niet genoeg. 


Opmerkelijk aan de hele affaire vinden wij dat Albert Heijn blijkbaar wél weet wanneer de inspecteurs van Test-Aankoop langskomen, en Colruyt niet. Dat is toch sterk, nietwaar? Nee, laten we elkaar geen Jef noemen: àlle foodretailers slaan druk aan het sms’en en telefoneren zodra de eerste inspecteurs op het terrein gesignaleerd worden, teneinde nog snel enkele cijfers achter de komma aan te passen. Alleen heeft Albert Heijn dat dit jaar nét iets te opzichtig gedaan. Een typische beginnersfout, of typisch Nederlandse voortvarendheid? Geen nood, vanaf volgend jaar kunnen ze daarvoor te rade bij de ervaren collega’s van Delhaize. Als ze willen luisteren, tenminste. 


Tot slot nog een gratis leestip voor het verlengde weekend. Mensen die de foodtrends op de voet volgen, moeten eens een kijkje nemen in dit bijzonder mooi uitgevoerde rapport van de Britse supermarktketen Waitrose. Goed gedaan hé? Welke Belgische foodretailer neemt de handschoen op? Tot volgende week!

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.