FNV: "Detailhandel buit jongerenlonen uit"

FNV: "Detailhandel buit jongerenlonen uit"

Vakbond FNV wil dat een einde wordt gemaakt aan het minimumjeugdloon voor werknemers tussen 18 en 23 jaar, dat merkelijk lager ligt dan het minimumloon voor volwassenen. Vooral de retail en de horeca profiteren ervan door massaal jongeren in te zetten.

4,15 euro of 9,12 euro per uur

Bij een 38-urige werkweek bedraagt het minimumjeugdloon voor een 18-jarige momenteel 4,15 euro, en dat loopt langzaam op over 4,79 euro (19 jaar), 5,61 euro (20 jaar) en 6,61 euro (21 jaar) tot 7,75 euro voor een 22-jarige. Vanaf 23 jaar bedraagt het minimale loon 9,12 euro.

 

Volgens de FNV profiteren vooral de detailhandel en de horeca hiervan: in de supermarktbranche is volgens FNV bijna driekwart van de werknemers jonger dan 25 jaar, in de horeca is dat voor 40% het geval. De organisatie berekende dat Albert Heijn via het inzetten van jongeren 43 miljoen euro per jaar bespaart en dat McDonald’s 36 miljoen euro minder moet uitgeven.

 

Volgens FNV hebben de lagere minimumlonen voor jonge werkkrachten geen economische basis: de betrokkenen doen immers hetzelfde werk als een volwassene. “De overheid geeft de ondernemingen hiermee een extra subsidie”, zegt Ron Meyer. De Nederlandse minimumlonen lopen bovendien ook achter op die in België en Frankrijk. FNV pleit nu voor een uniek minimumloon, dat al zou gelden vanaf 18 jaar. In een aantal landen is dat trouwens al de regel.

Tags: