Fondsen AB InBev-familie en Innocent stappen in Tony’s Chocolonely

Fondsen AB InBev en Innocent stappen in Tony’s Chocolonely
Shutterstock.com

De investeringsfonden Verlinvest (van de AB InBev-familie de Spoelberch) en JamJar (van smoothiemerk Innocent) verwerven een derde van de aandelen van de ethische chocolatier Tony’s Chocolonely. Ze zouden zo 36 miljoen euro investeren.

 

Drie partijen

Begin deze maand lekte al uit dat Verlinvest en Tony’s Chocoloney dicht bij een akkoord stonden over een minderheidsbelang. Volgens De Tijd is er nu een deal gesloten tussen drie partijen: naast Verlinvest, stapt ook JamJar (het investeringsfonds van de oprichters van het smoothiemerk Innocent) in het chocoladebedrijf. Beide investeerders verwerven samen een belang van 33% in Tony’s Chocolonely.

 

Dat Tony’s Chocolonely op zoek was naar een of meerdere partners was al langer bekend. Eigenaar Henk Jan Beltman dacht er vorig jaar zelf aan om een grote speler als Nestlé of Mars aan boord te halen, maar zover kwam het uiteindelijk niet.

 

Achtbaan

Het verse kapitaal van de twee nieuwe investeerders zal vooral gebruikt worden om de expansie te bekostigen. Het chocoladebedrijf wil onder meer een nieuwe fabriek bouwen in Zaandam. Het ‘Tony’s Chocolonely Chocolate Circus’ wordt een chocoladefabriek met kantoren en een achtbaan die te bezoeken is voor publiek. Verder wil de chocolatier zijn duurzame producten ook verkopen in meer Duitstalige landen.

 

Topman Beltman verantwoordt de keuze voor Verlinvest en JamJar door te wijzen op de ervaring van beide partijen in de internationalisering van merken. "Dat zal ons goed van pas komen. Met hen aan boord kunnen we wat meer onze spierballen tonen in onze internationale uitrol. De middelen die ze aanbrengen zullen ook dienen voor ons Tony’s Chocolonely Chocolate Circus-project in Zaandam. Dat hadden we niet zelfstandig kunnen trekken."