Foodmaker mikt op expansie naar het buitenland

Foodmaker mikt op expansie naar het buitenland
Foodmaker

Sinds Foodmaker in 2014 in handen kwam van Lieven Vanlommel is het bezig aan een sterke opmars: na expansie in België lonkt de keten nu ook stilaan naar het buitenland. Tegen 2020 moet het aantal vestigingen bijna verdubbeld zijn.

 

Twee gloednieuwe markten

Momenteel telt Foodmaker acht vestigingen: zeven in België en eentje in Nederland. Het restaurant dat nog maar pas zijn deuren opende aan het Berlaymontgebouw in Brussel was de eerste franchisevestiging: “Een eenmalig experiment”, zegt Lieven Vanlommel aan De Tijd. “Omdat we alle schakels in de keten willen controleren, willen we de restaurants zelf uitbaten.” Daarnaast wordt er ook gewerkt aan nieuwe filialen in Antwerpen en Hasselt.

 

Met een vestiging in Nederland is de buitenlandse expansie tot nu toe beperkt gebleven, maar daar moet de komende jaren verandering in komen. Zo staan er twee vestigingen in Nederland, twee in Duitsland en één in Denemarken op de planning, die tegen 2020 de deuren zullen openen. “Om de nabijheid van de productie te garanderen, gaan we in Denemarken ook een nieuw atelier bouwen.” Al die investeringen zullen samen ongeveer twee miljoen euro kosten. Om zeker te zijn dat de buitenlandse expansie niet te snel gaat, moeten geopende vestigingen eerst rendabel zijn voor er wordt gedacht aan verdere uitbreiding.

 

Starmeal

Naast Foodmaker is Vanlommel ook de oprichter van Starmeal, dat slaatjes en sapjes aan supermarkten levert en ongeveer 200 werknemers telt. In maart verhuist dat bedrijf naar een nieuwe site, die vijf keer groter is dan de huidige.