Foodshoppers eisen transparantie | RetailDetail

Foodshoppers eisen transparantie

Foodshoppers eisen transparantie
Shutterstock

Smaak, prijs en convenience zijn lang niet de enige beslissingsfactoren bij de aankoop van voeding en dranken. Steeds meer shoppers nemen nieuwe drijfveren in overweging: gezondheid en welzijn, veiligheid, maatschappelijke impact, beleving…

 

Fundamentele verandering

Kortom: transparantie gevraagd… Die trend staat los van demografische of regionale factoren, blijkt uit een (weliswaar Amerikaanse) studie van Deloitte, Food Marketing Institute (FMI) en Grocery Manufacturers Association (GMA). Het zijn dus echt niet enkel de zogenaamde 'millennials' of de meer koopkrachtige consumenten die gewijzigd koopgedrag vertonen. De consument verandert fundamenteel. Een stevige uitdaging voor fabrikanten en retailers.

 

Zo wijzigt bijvoorbeeld de manier waarop consumenten denken over voedselveiligheid. Dat begrip is voor shoppers niet langer beperkt tot gezondheidsrisico’s, het slaat ook op welbevinden en transparantie. Factoren die de consument in rekening brengt, zijn onder andere de aan- of afwezigheid van schadelijke ingrediënten, een heldere en accurate etikettering, een kleiner aantal ingrediënten en kunstmatige ingrediënten.

 

Invloed retailer neemt toe

Deze verschuivingen in het waardeoordeel van de consument hebben nogal wat consequenties voor de voedingsindustrie. Smaken en voorkeuren van consumenten zullen steeds verder fragmenteren. De rol van de retailers in de beïnvloeding van de aankoopbeslissingen zal daardoor blijven toenemen.

 

Marktsucces zal in grote mate afhangen van het opbouwen van doelgerichte concurrentievoordelen. Kleine, jonge ondernemingen gaan aan de slag met nieuwe technologieën, knopen relaties aan met derde partijen en werken aan hun engagement om consumentenvertrouwen te winnen. Grotere fabrikanten zullen zich moeten aanpassen om te kunnen voldoen aan de veranderde consumentenverwachtingen.

 

Meer dan ooit eisen consumenten dat ze goed geïnformeerd worden. Ze zoeken die informatie vaker online, via sociale media en mobiele toepassingen. Merken die willen winnen, zullen de informatie moeten verschaffen die consumenten zoeken, via de kanalen die consumenten gebruiken. Dat gaat, voor alle duidelijkheid, dus veel verder dan wat er op het etiket moet staan.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.