Franchisers Bakker Bart opnieuw boos

Franchisers Bakker Bart opnieuw boos

Franchisers van Bakker Bart liggen opnieuw in de clinch met het hoofdkantoor. De woede richt zich deze keer op het feit dat concurrerende bakkers goedkoper beleverd krijgen dan de eigen franchisers.

Lagere tarieven in groothandel

Dat wordt alleszins beweerd tijdens een uitzending van het televisieprogramma Zembla. De deegfabriek van Bart's Retail levert via groothandel Beko ook aan niet-franchisers, maar zou dat doen tegen lagere tarieven. "Ik betaal veel geld voor het concept en dan zie ik mijn eigen broodjes bij de concurrent in de winkel liggen", zegt ex-Bakker Bart-ondernemer Wim Löbker tijdens de uitzending.

 

Volgens berekeningen hebben de winkeliers in de afgelopen jaren in totaal ongeveer 25 miljoen euro meer betaald dan andere afnemers. De franchisers zijn dan ook van mening dat ze via hun eigen moederbedrijf vals worden beconcurreerd. Al sinds afgelopen zomer is er overleg over dit onderwerp, maar nog zonder succes.

 

Het is een nieuw hoofdstuk in een conflict tussen hoofdkantoor en franchisers dat al sinds 2007 loopt: het conflict komt bovenop de ruzie over de andere tarieven die franchisers betalen. Ook over de huurprijzen van de winkelpanden liggen ondernemers en organisatie met elkaar in de clinch.

Tags: