Franchisers Bakker Bart trekken naar rechtbank | RetailDetail

Franchisers Bakker Bart trekken naar rechtbank

Franchisers Bakker Bart trekken naar rechtbank

De gesprekken tussen de franchisers van Bakker Bart en het moederbedrijf, Bart's Retail, lijken helemaal te zijn spaak gelopen. Omdat er nog steeds geen akkoord gevonden is, trekken de franchisers naar de rechter.

Te hoge huur

Het hele geschil tussen beide partijen draait om de huursom die de franchisers moeten afdragen aan het moederbedrijf. Die huursom is normaal een vast percentage van hun omzet, waar dan onder andere de huur voor het filiaal van wordt betaald.


In 2008 werd bij Bakker Bart dat bedrag echter vastgesteld voor tien jaar, waardoor het niet meer afhankelijk is van fluctueringen in de omzet. 2008 was een topjaar voor Bakker Bart met recordwinsten en –omzetten. Sindsdien zien de franchisers echter de omzetten teruglopen.

 

"Glashard vasthouden aan eigen koers"

Door die teruglopende omzetten wordt de vastgestelde prijs meer en meer aanzien als een hele zware last, daarom werden er gesprekken aangeknoopt met de directie van Bart's Retail. Die zijn nu stopgezet en de franchisers hebben daarop besloten om naar de rechter te trekken.

 

"Aan de ene kant wordt de schijn opgehouden dat middels constructief overleg naar oplossingen wordt gezocht, terwijl men feitelijk glashard blijft vasthouden aan de eigen koers", vertelt John Gerressen, voorzitter van Bart's Franchise Vereniging in De Financiële Telegraaf.

 

Bert Bagboer, de directeur van Bakker Bart, ziet het allemaal een tikkeltje anders: Wij als directie kunnen ons vinden in de grootste delen van het plan", stelt hij in De Financiële Telegraaf. "Als het water tot aan de lippen stijgt, schakelen we snel, maar sommige dingen moeten wel gewoon kunnen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.