Frankrijk wil fastfood extra belasten in strijd tegen obesitas

Frankrijk wil fastfood extra belasten in strijd tegen obesitas

In Frankrijk ligt momenteel een plan op tafel om een extra taks in te voeren op fastfood, om zo de strijd aan te gaan tegen obesitas. Bijna de helft van de Franse bevolking kampt momenteel immers met overgewicht.

28 miljard euro kosten voor gezondheidszorg

Daarom wordt er nu gedacht om extra belasting te heffen op voeding met een hoog vetgehalte, maar een lage nutritionele waarde. In Frankrijk wordt fastfood steeds populairder, wat er voor zorgt dat het aantal mensen met overgewicht sneller stijgt. Momenteel kampt 15% van de bevolking met obesitas, terwijl bij nog eens 32% sprake is van overgewicht. Dat kost de Franse gezondheidszorg jaarlijks ongeveer 28 miljard euro, goed voor 1 procent van het totale bruto binnenlands product.

 

Als de nieuwe regelgeving er komt, dan wordt mogelijk de btw op fastfood opgetrokken van 5,5 naar 20%. De stijging moet volgens het voorstel in ieder geval hoog genoeg zijn, om een effect te hebben op het gedrag van de consument. Daarnaast moeten er ook sensibiliseringscampagnes komen.

 

In Frankrijk bestaat er al een taks op frisdranken en energiedranken met veel suiker, die jaarlijks ongeveer 400 miljoen euro extra binnen brengt.