Fraude bij Mitra nekte Dirkzwager | RetailDetail

Fraude bij Mitra nekte Dirkzwager

Fraude bij Mitra nekte Dirkzwager

Een boekhoudkundige fraude bij slijterijketen Mitra gaf begin deze zomer ook de doodsteek aan moederbedrijf Dirkzwager. Huisbankier ABN Amro knipte daarop immers de levenslijn voor de distilleerder van jenevers als Floryn en Legner door.

Dochter sleurt moeder mee

Mitra werd eind juni failliet verklaard door een tegenvallende omzet door de hogere accijnzen op alcohol en een toenemende concurrentie van supermarkten en online handel. Door het faillissement sloten de 23 eigen verkooppunten van de drankenslijterij de deuren, de 143 franchisenemers bleven wel overeind. Een groot aantal van hen zorgde samen met de drankengroothandel De Monnik uit Oldenzaal voor een doorstart.

 

Het wankelen en het uiteindelijke faillissement van Mitra bracht echter ook het moederbedrijf, de distilleerderij Dirkzwager, in financiële problemen. Twee weken na het faillissement van Mitra ging ook Dirkzwager op de fles. Nu blijkt dat dit werd veroorzaakt door het stopzetten van de gesprekken over een extra krediet van vier miljoen euro door huisbankier ABN Amro. Die was immers op fraude bij Mitra gestoten.

 

In een gesprek met het Financieel Dagblad zegt directeur Cees Dirkzwager nu dat de fraude gelijkenissen vertoonde met die bij Ahold-dochter US Food Service begin deze eeuw. Die hield kortingen aan leveranciers buiten de boekhouding, zodat de winstmarges hoger leken. Bij Mitra zou echter geen geld verdwenen zijn, maar werden de resultaten kunstmatig opgepoetst.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.