Fusie Haust en Bolletje niet toegestaan

Fusie Haust en Bolletje niet toegestaan

De fusie die Haust en Bolletje eind 2012 wilden aangaan en die door de kartelwaakhond ACM verboden, is nu ook door de rechtbank tegengehouden.

Te grote speler

De Autoriteit Consument & Markt besloot in 2012 dat de overname van Bolletje door Continental Bakeries, waartoe onder andere Haust behoort, niet mocht doorgaan. Samen zouden ze immers te veel van de Nederlandse beschuitmarkt in handen hebben gekregen en dat zou volgens ACM hebben kunnen leiden tot hogere prijzen.

 

Zowel Continental Bakeries als Bolletje stapten daarop naar de rechtbank. Ze pleitten dat ACM de verkeerde cijfers zou gebruikt hebben, waardoor het marktaandeel van Continental Bakeries schromelijk overschat werd. Volgens hen had de fusie kunnen en moeten doorgaan. De rechtbank van Rotterdam heeft nu echter besloten dat het verbod op de fusie terecht was en dat ACM wel degelijk de juiste cijfers heeft gebruikt.

 

Bolletje is ondertussen wel al overgenomen door het Duitse Borggreve. Dat het bedrijf toch is doorgegaan met de rechtszaak, zou een aanwijzing kunnen zijn dat Continental Bakeries en Borggreve/Bolletje ook het idee hadden om samen te gaan. Dat wordt binnen Bolletje echter ontkend. "Het bedrijf is nu in handen van Borggreve, en staat dus helemaal buiten de rechtszaak", zegt hoofd marketing Elbert Ricken.

Tags: