Fusie kan Sainsbury's en Asda tot 460 winkels kosten

Foto: John David Photography / Shutterstock.com

Op liefst 463 locaties ziet de Britse concurrentiewaakhond te veel overlapping tussen Sainsbury's en Asda als de beide supermarktketens samengaan. Er zou dan te weinig keuze voor consumenten overblijven, en dus zijn een kleine 500 winkels in gevaar.

 

40% winkels bedreigd

De Britse concurrentiewaakhond (CMA) concludeert na zijn eerste onderzoekronde naar de fusieplannen van Sainsbury's en Asda dat de concurrentie aanzienlijk zal verminderen op 463 plaatsen in het Verenigd Koninkrijk, mochten de plannen gewoon doorgaan. De twee zijn nu al goed voor iets meer dan 30% van alle boodschappen verkocht door de negen grootste supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk, even veel als huidig marktleider Tesco.

 

Om groen licht te krijgen voor de fusie zullen Sainsbury's en Asda dus winkels moeten sluiten, mogelijk tot 40% van alle 1210 vestigingen die het fusiebedrijf zou tellen. Hoewel analisten niet verwachten dat de CMA de effectieve sluiting van die 460 supermarkten zal eisen, zijn het spannende tijden voor de werknemers van de ketens.

 

Aldi en Lidl moeten er nog bij

Er komt dan ook een tweede fase in het onderzoek, waaraan beide ketens maar al te graag aan zullen meewerken. De concurrentiewaakhond hield in de eerste fase immers onvoldoende rekening met het veranderende concurrentiële landschap, zegt een woordvoerder Sainsbury's en Asda in The Guardian. Zo beschouwde de CMA Aldi en Lidl tot nu toe niet als directe concurrenten in het onderzoek, en is met hun aanwezigheid dus geen rekening gehouden.

 

Ook met online concurrentie en de opkomst van maaltijdleveringsdiensten dient meer rekening te worden gehouden, vinden de nummers twee en drie op de Britse markt. Al zijn in het onderzoek wel alleen nog maar de middelgrote en grote supermarkten van de beide ketens opgenomen. In een tweede fase zullen dus ook deze aan de som worden toegevoegd.