Fusiedeal tussen Sainsbury’s en Asda is rond

Fusiedeal tussen Sainsbury’s en Asda is rond

Fusiedeal tussen Sainsbury’s en Asda is rond
Shutterstock

Twee dagen nadat geruchten over een mogelijke fusie tussen de Britse warenhuisketens Asda en Sainsbury’s de kop opstaken, volgt nu het nieuws dat de deal rond is. De groep wordt de grootste in het Verenigd Koninkrijk, net voor Tesco.

 

Marktaandeel mogelijk lager

De fusie tussen Sainsbury en Asda gaat door, toch als het van de twee Britse supermarktketens zelf afhangt: twee dagen nadat het nieuws over ‘verregaande gesprekken’ tussen beide partijen bekend raakte, komen de foodretailers nu voor de dag met een fusiedeal die de nieuwe groep tot de grootste op de Britse foodretailmarkt zou maken. Tesco, dat recent nog groothandel Booker overnam, ziet zich daarmee verwezen naar de tweede plaats en ook de snel oprukkende ketens Aldi en Lidl worden zo deels de pas afgesneden.

 

Toch zou het volgens analisten nog kunnen meevallen met de impact van de fusie op het Britse foodretaillandschap: de nieuwe groep mag rekenen op een marktaandeel van 23,3%. Dat is niet zo gek veel meer dan de 22% die Tesco in handen zou blijven houden en een pak minder dan aanvankelijk verwacht, zo stelt GlobalData in een persbericht.

 

Winkels sluiten

Het is immers maar de vraag of de Britse concurrentiewaakhond de deal zonder meer zal aanvaarden: mogelijk moet de nieuwe supermarktgroep een deel van zijn winkels sluiten als die geografisch te dicht bij elkaar gelegen zijn. Volgens onderzoeker Patrick O’Brien van GlobalData zouden “ten minste 75 winkels van de in totaal 2.800 winkels om die reden de deuren moeten sluiten”, wat dan weer in het voordeel van Tesco zou spelen: “Als Asda winkels sluit, dan zal het cliënteel eerder naar Tesco of Aldi stappen dan naar de nabijgelegen Sainsbury-winkels en dat geldt ook voor Sainsbury-winkels die zouden sluiten.”

 

Behalve een kleiner dan verwachte winst qua marktaandeel zorgen winkelsluitingen om de deal erdoor te krijgen ook voor banenverlies, boven op de jobs die mogelijk verloren gaan als de nieuwe groep overgaat tot onvermijdelijke reorganisaties en besparingen. Nu al wordt gevreesd voor duizenden jobs die zullen verdwijnen als Asda en Sainsbury hun back-offices samenvoegen. De grootste klappen vallen dan ongetwijfeld in de hoek van Asda, dat kleiner is en bij de fusie met Sainsbury niet het hoge woord kon voeren.

 

De schokgolf die deze ‘superfusie’ zou teweegbrengen, beperkt zich overigens niet alleen tot de foodretailsector: zowel Sainsbury (met e-tailer Argos) als Asda (met zijn kledingmerk George) hebben ook in andere sectoren een stevige vinger in de pap. De beurs reageerde vandaag in elk geval positief op het nieuws: de aandelen van Sainsbury stegen meteen al met 20%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.