GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling | RetailDetail

GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling

GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling
Foto: Shutterstock

Dierenrechtenorganisatie GAIA mag slagerijketen Renmans er niet van beschuldigen de mishandeling van paarden in Argentinië te ondersteunen. Dat zegt het Brusselse hof van beroep na een klacht van Renmans.

 

Ernstige reputatieschade

GAIA linkte in een campagne de Belgische slagerijketen Renmans aan de mishandeling van Argentijnse slachtpaarden, aangezien de beenhouwerijgroep Argentijns paardenvlees verkoopt. Dat voldoet echter aan strenge eisen en mag dus niet gelinkt worden aan mishandeling, vindt Renmans, dat de dierenrechtenorganisatie aanklaagde voor reputatieschade.


Al in eerste aanleg gaf de rechtbank de slagerijketen gelijk en ook in beroep werd dat oordeel nogmaals bevestigd: de campagnes van GAIA schaden de belangen en de reputatie van Renmans ernstig, klinkt het verdict volgens De Tijd. De organisatie mag niet meer beweren dat het slagerijbedrijf de mishandeling van Argentijnse slachtpaarden ondersteunt.


GAIA moest eerder al een artikel met de kop 'Renmans laat paarden lijden' verwijderen en verder mag de organisatie ook geen beelden van mishandelde paarden meer tonen aan klanten van Renmans om een link tussen beide te insinueren.

 

Campagne rond mishandeling slachtpaarden gaat door

Topman Rik Renmans is tevreden met het oordeel, ook al willigde de rechtbank de eis van 12.000 euro schadeloosstelling voor de advocaatkosten van de aanklager niet in. Het is GAIA ook niet verboden om Renmans te vernoemen als verkoper van Argentijns paardenvlees en de slagerijketen zo (indirect) te linken aan de paardenmishandeling daar. Zolang er maar geen rechtstreekse beschuldiging is, mag GAIA dus blijven campagne voeren over de kwestie. 


“Het vlees dat in onze slagerijen wordt verkocht, waaronder natuurlijk ook paardenvlees uit Argentinië, voldoet aan strenge eisen op het gebied van traceerbaarheid en dierenwelzijn”, reageert Rik Renmans, CEO van het familiebedrijf met 400 slagerijen in België, Luxemburg en Frankrijk. 


GAIA is daarentegen ontgoocheld, maar stuurt meteen nieuwe beelden van gewonde, verwaarloosde en mishandelde slachtpaarden in Latijns-Amerika de wereld in. “We laten ons niet monddood maken”, aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.