GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling | RetailDetail

GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling

GAIA mag Renmans niet beschuldigen van paardenmishandeling
Foto: Shutterstock

Dierenrechtenorganisatie GAIA mag slagerijketen Renmans er niet van beschuldigen de mishandeling van paarden in Argentinië te ondersteunen. Dat zegt het Brusselse hof van beroep na een klacht van Renmans.

 

Ernstige reputatieschade

GAIA linkte in een campagne de Belgische slagerijketen Renmans aan de mishandeling van Argentijnse slachtpaarden, aangezien de beenhouwerijgroep Argentijns paardenvlees verkoopt. Dat voldoet echter aan strenge eisen en mag dus niet gelinkt worden aan mishandeling, vindt Renmans, dat de dierenrechtenorganisatie aanklaagde voor reputatieschade.


Al in eerste aanleg gaf de rechtbank de slagerijketen gelijk en ook in beroep werd dat oordeel nogmaals bevestigd: de campagnes van GAIA schaden de belangen en de reputatie van Renmans ernstig, klinkt het verdict volgens De Tijd. De organisatie mag niet meer beweren dat het slagerijbedrijf de mishandeling van Argentijnse slachtpaarden ondersteunt.


GAIA moest eerder al een artikel met de kop 'Renmans laat paarden lijden' verwijderen en verder mag de organisatie ook geen beelden van mishandelde paarden meer tonen aan klanten van Renmans om een link tussen beide te insinueren.

 

Campagne rond mishandeling slachtpaarden gaat door

Topman Rik Renmans is tevreden met het oordeel, ook al willigde de rechtbank de eis van 12.000 euro schadeloosstelling voor de advocaatkosten van de aanklager niet in. Het is GAIA ook niet verboden om Renmans te vernoemen als verkoper van Argentijns paardenvlees en de slagerijketen zo (indirect) te linken aan de paardenmishandeling daar. Zolang er maar geen rechtstreekse beschuldiging is, mag GAIA dus blijven campagne voeren over de kwestie. 


“Het vlees dat in onze slagerijen wordt verkocht, waaronder natuurlijk ook paardenvlees uit Argentinië, voldoet aan strenge eisen op het gebied van traceerbaarheid en dierenwelzijn”, reageert Rik Renmans, CEO van het familiebedrijf met 400 slagerijen in België, Luxemburg en Frankrijk. 


GAIA is daarentegen ontgoocheld, maar stuurt meteen nieuwe beelden van gewonde, verwaarloosde en mishandelde slachtpaarden in Latijns-Amerika de wereld in. “We laten ons niet monddood maken”, aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dank zij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar opnieuw z’n marktaandeel licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.

Nieuw etiket Albert Heijn toont toegevoegde suikers

11/06/2018

Albert Heijn wil transparanter communiceren over de voedingswaarde van zijn huismerken: een nieuw etiket biedt meer informatie. Bovendien start de retailer een suikercampagne en haalt een miljard suikerklontjes uit zijn producten.  

Bavaria wordt Swinkels Family Brewers

11/06/2018

Brouwerijgroep Bavaria (bekend van bieren als Bavaria, Swinckels, Palm en Rodenbach) kiest voor "een nieuwe naam die beter past bij de grote verscheidenheid aan merken die ze produceert": de groep neemt de naam van de eigenaarsfamilie, Swinkels, aan.