Garnalentekort bij Belgische supermarkten

Noordzeegarnalen
Foto: Shutterstock.com

De Belgische supermarkten kampen met een tekort aan gepelde garnalen. Dat is een gevolg van de strenge coronamaatregelen in Marokko, waar het merendeel van de garnalen gepeld wordt.

 

Sectorbreed

Het tekort doet zich specifiek voor bij gepelde garnalen, omdat die in bijna alle gevallen uit Marokko komen. "Onze garnalen uit de Noordzee worden altijd in Marokko gepeld. Slechts een klein deel van het aanbod wordt mechanisch in België behandeld", zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. Een rondvraag van De Standaard bij Delhaize, Colruyt en Aldi leert dat het probleem algemeen is.

 

In Marokko gelden momenteel nog erg strenge coronamaatregelen. Zo mogen vele mensen zich niet verplaatsen om te gaan werken. Bovendien heeft het Noord-Afrikaanse land uit voorzorg de meeste pelfabrieken gesloten. Aldi-woordvoerder Dieter Snoeck denkt dan ook dat de bevoorradingsproblemen nog minstens enkele weken zullen duren. De discounter ontvangt nog wel geregeld nieuwe leveringen, maar onvoldoende om aan de vraag te voldoen. Bovendien stijgt die vraag nog, wellicht door het mooie weer.

 

Ook bij Colruyt is de aanvoer van gepelde garnalen teruggevallen tot zowat de helft van het normale aanbod, stelt woordvoerster Silja Decock. "Wat de komende weken brengen, met het garnalenhoogseizoen voor de deur, is nog koffiedik kijken."