Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek | RetailDetail

Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek

Garnalenverwerker Klaas Puul bouwt nieuwe fabriek

Klaas Puul gaat in Volendam een nieuwe verwerkingsfabriek bouwen, die volgend jaar in gebruik moet worden genomen. De garnalenverwerker wil het assortiment verbreden met gemaksproducten. 

Handgepeld

“We gaan uitbreiden met gemaksproducten voor tapas, barbecue, thema’s en dergelijke. De verpakkingen krijgen uitvoerige informatie over bereiding en recepten”, vertelde CEO Sander van den Berg tijdens de eerste steenlegging door de kleinkinderen van Evert Mooijer, oprichter van Klaas Puul. De garnalenverwerker creëert zo veertig nieuwe jobs in Volendam, bovenop de 250 die er nu al werken.

 

De fabriek van ruim 5500 m² met een capaciteit 20.000 ton per jaar krijgt geen pelafdeling waar de Hollandse garnalen machinaal worden verwerkt. “We experimenteren wel met machinaal pellen, maar het blijkt dat deze kwaliteit minder is en dat garnalen bovendien vers moeten zijn. Onze afnemers willen kwaliteit en Hollands hebben. We blijven pellen in Marokko”,  aldus Van den Berg.

 

De garnalen komen aan wal in Nederland en gaan vervolgens naar de pelstations van Puul in Tanger. Van den Berg: “We hebben hier 3500 mensen aan het werk die de garnalen handmatig pellen. De garnalen zijn in drie dagen terug in Nederland. Die ritten zijn overigens altijd vol; we nemen ook groenten en fruit mee retour”. 

 

Machinaal gepeld blijft niche

Voor Puul blijft machinaal gepeld een nicheproduct dat nooit volledig te vervangen is door handmatig pellen. Nochtans geven steeds meer supermarktketens geven de voorkeur aan machinaal gepelde garnalen: zo ging Albert Heijn vorig jaar over op machinaal verwerken in Nederland. De keten laat haar Hollandse garnalen bij Telson-Kant in Lauwersoog pellen.

 

Klaas Puul telt zeven vestigingen in Belgie, Denemarken, Duitsland, Marokko en Nederland, en boekte afgelopen jaar een omzet van circa 200 miljoen euro. Het familiebedrijf werd vorige zomer verkocht aan investeringsmaatschappij H2 Equity Partners in Amsterdam, tevens mede-eigenaar van Oerlemans Foods. De familie Mooijer, oprichter van Klaas Puul, behoudt een minderheidsbelang.

 

Ook de locatie in Edam wordt met 3500 m² uitgebreid. De garnalen worden op de locaties verpakt en uitgeleverd naar retailers in Europa.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.