Geen bouwvergunning voor Lidl in Kalmthout

Geen bouwvergunning voor Lidl in Kalmthout

Geen bouwvergunning voor Lidl in Kalmthout

Versdiscounter Lidl krijgt geen bouwvergunning voor een 2.375 m² grote winkel in Kalmthout. Problemen met de verkeersveiligheid en -doorstroming (en een administratieve fout van Lidl zelf) deden de distributeur de das om.

Oeps, foutje…

Lidl wil al een tijdje een nieuwe winkel bouwen in Kalmthout, op een terrein van 8.600 m² tussen de Kapellensteenweg, de Foxemaatstraat en Roggebos. De winkel zelf wordt 2.375 m² groot en zal 125 parkeerplaatsen krijgen. De distributeur voorziet ook twee in- en uitritten.

 

Dat de buurt niet opgezet is met de komst van Lidl, bleek al bij de eerste (geweigerde) sociaal-economische vergunning. En ook nu rees er meteen verzet: een petitie verzamelde ruim 500 handtekeningen en er werden 110 individuele bezwaarschriften ingediend.

 

Toch moet Lidl ook in eigen boezem kijken. Om de opmerkingen rond de gebrekkige verkeersdoorstroming te counteren, liet Lidl een telling uitvoeren. Daaruit bleek dat er op de Kapellensteenweg nu 600 auto’s per uur en per richting rijden, een aantal dat met de komst van Lidl zou stijgen tot 950. Geen probleem, aldus Lidl, want de steenweg is een ‘stedelijke hoofdweg’ met een capaciteit van 1.250 voertuigen per uur in elke rijrichting. Foutje, want de steenweg blijkt een ‘lokale weg’, en daar ligt de maximumcapaciteit op 650 voertuigen per uur...

 

Niet enige verklaring

Al nuanceert CD&V-burgemeester Lukas Jacobs de impact van die fout: “Verschillende gemeentelijke diensten en ook de Vlaamse overheid gaven een negatief advies in de stedenbouwkundige procedure. Het schepencollege volgde deze adviezen en besliste daarom geen vergunning af te leveren aan Lidl”.

 

De burgemeester wijst er weliswaar op dat “de locatie juridisch aanvaardbaar is omdat het om woongebied gaat” maar dat “de komst van een warenhuis daar niet wenselijk is vanwege de verkeersveiligheid en de verkeersdoorstroming. De Foxemaatstraat is smal en de straat wordt veel gebruikt door fietsers. Vlakbij liggen drie scholen en ook sportpark Heikant.” Ook het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid ziet een bijkomende ontsluiting op de Kapellensteenweg niet zitten.

 

Lidl reageert vooralsnog voorzichtig: “Toen onze sociaal-economische vergunning werd afgewezen, zagen we de bui al hangen. Maar de officiële en exacte motivatie van het Kalmthoutse schepencollege is bij ons nog niet aangekomen. Dat willen we eerst grondig bestuderen voor we al dan niet in beroep gaan bij de provincie”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Al geeft de keten zich zeker nog niet gewonnen: “Uiteraard blijven we ijveren om in Kalmthout een filiaal te openen omdat we weten dat binnen de Belgische groei die gemeente voor ons heel wat potentieel te bieden heeft.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.