Geen houdbaarheidsdatum meer op koffie, rijst en pasta

Geen houdbaarheidsdatum meer op koffie, rijst en pasta

Producten die bijna nooit over de datum raken, hoeven geen houdbaarheidsdatum meer te hebben. Dat wil staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma voorstellen aan de Europese Commissie.

Onnodige verspilling

Consumenten gooien volgens de politica onnodig pasta, rijst en koffie weg, in de veronderstelling dat de producten niet meer goed zijn omdat de houdbaarheidsdatum dat aangeeft. Daarom wil staatssecretaris Dijksma samen met haar Zweedse collega de wetgeving op Europees niveau aanpassen. Ze heeft het probleem vrijdag aangekaart in de Tweede Kamer.

 

"Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken. Mensen gooien nu onnodig eten weg omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent."

 

"Dat kost geld voor nieuwe boodschappen en bovendien belast het onze natuurlijke hulpbronnen onnodig. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt", vertelt ze.

Tags: