"Gourmetvlees in supermarkten niet duurzaam"

"Gourmetvlees in supermarkten niet duurzaam"

Uit een onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt dat het gourmetvlees in Nederlandse supermarkten slecht scoort op het vlak van zowel dierenwelzijn als duurzaamheid. Geen enkele schotel behaalde een voldoende.

Slechtste score voor Jumbo

Natuur & Milieu onderzocht 12 schotels uit vijf supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Plus en Lidl. Daaruit blijkt dat twee schotels van Albert Heijn gemiddeld het beste scoren, maar met een eindcijfer van 4,3 op 10 scoren ook zij ruim onvoldoende. Onderaan de ranking vinden we twee schotels van Jumbo met eindcijfers van 2,5 en 2,7 op 10.


Het is vooral op vlak van duurzaamheid dat alle schotels slecht scoren. Daar variëren de scores van 1 op 10 (Lidl) tot 3,9 op 10 (Albert Heijn). Op vlak van dierenwelzijn zijn de scores iets beter. De slechtste score is daar voor Plus en Lidl met 3,6 op 10. Een andere schotel van Lidl haalt dan weer de hoogste score met 6,5 op 10.


"Supermarkten roepen wij op om hun schotels diervriendelijker en duurzamer te maken. Duurzaam betekent: kip en zo min mogelijk rund of varken en diervriendelijk betekent biologisch of met sterren van het beterleven-keurmerk. We dagen supermarkten uit om volgend jaar met betere alternatieven te komen. Zodat iedereen tijdens kerst de keuze heeft voor een echt goed stukje vlees", aldus Sijas Akkerman van Natuur en Milieu.

Tags: