Greenyard en Rewe gaan joint venture aan

Vrachtwagen met levering voor retailer Rewe
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Groenten- en fruitleverancier Greenyard gaat een joint venture aan met de Duitse supermarktketen Rewe voor de belevering van haar winkels.

 

Fresh Solutions

Via Fresh Solutions zal Greenyard een aanzienlijk deel van alle verse groenten en fruit leveren aan de Duitse marktleider, die vorig jaar goed was voor 24,5 miljard euro omzet. De deal tussen Greenyard en Rewe gaat echter verder dan een gewoon samenwerkingscontract: beide bedrijven richten in Duitsland een gezamenlijke dochteronderneming op voor de bevoorrading van de supermarkten met verse groenten en fruit, waarin Rewe een minderheidsbelang van bijna 5% neemt, zo bericht De Tijd.

 

Het is niet ongewoon om een speciale dochtervennootschap op te richten voor de bevoorrading van een grote klant: Greenyard levert aan Ahold Delhaize ook al via de onderneming Bakker Barendrecht. Dat de klant zelf mee investeert in zijn leverancier, zoals Rewe nu indirect doet, is wel opmerkelijk. Het toont volgens de deelnemers het belang en de duurzame intenties van de samenwerking aan.

 

Vorig jaar en begin dit jaar haalde Greenyard nog een aantal grote contracten binnen: bij Tesco mag de Belgische groenteverwerker de hele diepvriesafdeling voor zijn rekening nemen en Delhaize neemt voortaan bijna al zijn verse groenten en fruit bij het bedrijf af.