Greenyard maakt weer winst, zoekt herfinanciering

Medewerkers in bedrijf dat fruit verwerkt in Spanje
Foto: Shutterstock

Groenten- en fruitleverancier Greenyard verhoogt zijn winstverwachting na een succesvol kwartaal. Niet alleen de omzet groeide, het bedrijf boekte ook voor het eerst sinds 2017 weer winst.

 

In gesprek met de banken

Na een rampjaar in 2018, toen onder meer een listeria-besmetting uitbrak in een fabriek in Hongarije, haalt Greenyard eindelijk weer opgelucht adem. Het Belgische bedrijf maakt bekend weer winstgevend te zijn en verhoogt ook zijn winstverwachting voor dit boekjaar, waarvan het eerste kwartaal pas achter de rug is. Toen boekte de groenten- en fruitverwerker voor het derde opeenvolgende kwartaal meer omzet, vooral dankzij een groter verkoopvolume. Nieuwe samenwerkingen met grote retailers en het hamsteren tijdens de coronacrisis hielpen daarbij.


Voor Greenyard is het een bevestiging van “de herwonnen kracht van het bedrijf”, aldus een persverklaring. Het meerjarig transformatieplan, dat inzet op het verkleinen van de hoge schuldenberg en een terugkeer naar winst, lijkt immers zijn vruchten af te werpen. “In het afgelopen anderhalf jaar heeft Greenyard verschillende transformatie-initiatieven uitgevoerd om haar commerciële relaties nieuw leven in te blazen, de efficiëntie te verbeteren, de uitgaven strikter te controleren en de cashflow te optimaliseren. Deze initiatieven hebben duidelijk de gewenste positieve resultaten opgeleverd”, klinkt het.


De versleverancier verwacht nu een gecorrigeerde operationele winst van zo’n 55 miljoen euro (tegenover 47,6 miljoen euro vorig jaar) en verhoogt de EBITDA-vooruitzichten voor het volledige boekjaar tot 106 à 110 miljoen euro. Eerder werd uitgegaan van 100 tot 105 miljoen euro jaarwinst. Om die groei vast te houden, maakt Greenyard de gevoerde transformatiemaatregelen vanaf nu een vast onderdeel van de gewone bedrijfsvoering. Ook zoekt het bedrijf nieuwe langetermijnfinanciering en is daarvoor in gesprek met de banken. Gezien de verbeterde resultaten hoopt Greenyard nu betere voorwaarden af te kunnen dwingen.