Griekse supermarktketen Marinopoulos vraagt faillissement aan

Griekse supermarktketen Marinopoulos vraagt faillissement aan

De Griekse supermarktketen Marinopoulos heeft dinsdag het faillissement aangevraagd. De supermarktketen werd in 1995 opgericht als een joint venture tussen de Marinopoulos Group en Carrefour, maar de Fransen trokken zich in 2012 terug uit de keten.

Domino-effect

Het faillissement is het gevolg van grote schulden bij Marinopoulos, dat honderden miljoen euro schuldig zou zijn aan meer dan 3.000 leveranciers. Er wordt dan ook gevreesd voor een domino-effect, nu de keten de boeken heeft neergelegd. Bij Marinopoulos zijn bijna 13.000 werknemers aan de slag.

 

De keten vroeg het faillissement aan om bescherming te krijgen tegen schuldeisers, die beslag lieten leggen op de inkomsten en hun producten terug uit de rekken kwamen halen. Het heeft nu twee maanden de tijd om gesprekken aan te knopen met een partner die de keten kan redden.  Eerder waren er al gesprekken met een andere Griekse keten, Sklavenitis, maar die bleven zonder gevolg. De totale schulden van 1,3 miljard euro zullen de nieuwe gesprekken alvast niet eenvoudig maken. De komende weken zullen verschillende oplossingen bekeken worden.

 

Marinopoulos ging al in 1893 van start, toen de eerste winkel onder de naam werd geopend. Momenteel heeft de keten meer dan 700 supermarkten in Griekenland. Het bedrijf is nog steeds grotendeels in handen van de familie van de oprichters.