Groeiend Exki zet stap naar Duitsland en Spanje

Groeiend Exki zet stap naar Duitsland en Spanje

De Belgische restaurantketen Exki, die inzet op duurzame en gezonde voeding, vervolgt zijn buitenlandse expansie in twee nieuwe markten. Nog dit jaar zal het bedrijf de kaap van de honderd vestigingen overschrijden.

 

Duurzaam verhaal

Op 12 juni opent Exki een eerste Duitse restaurant in Keulen, tegen september volgt daar al een tweede locatie. Ook in Barcelona gaat de gezonde keten van start, vertelt oprichter Nicolas Steisel aan L’Echo. In die nieuwe markten heeft de keten ambities op de lange termijn, benadrukt hij. Voor het duurzame concept bestaat de grote uitdaging er in om lokale partners en producenten te vinden die willen meestappen in het verhaal en die dezelfde waarden uitdragen. Die contacten worden telkens ter plaatse gelegd door voormalig sterrenchef Frank Fol, ook bekend als de Groentenkok.  

 

De ambitieuze plannen wijzen erop dat de restaurantketen zijn mislukte avontuur in de VS verteerd heeft. Exki heeft nu 96 vestigingen op de teller en is al aanwezig in België, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Momenteel zijn er veertig restaurants in België, waarvan 24 filialen en 16 franchisés. De recentste opening vond plaats in Doornik. Daarenboven komen er binnenkort ook onder andere een tweede locatie in Louvain-La-Neuve en een in het Brusselse Zuidstation aan. Exki draaide in 2017 een omzet van 138 miljoen euro met 1400 medewerkers, waarvan er 600 werken in de filialen en 800 bij franchisenemers.