Grootste aardbeienoogst ooit | RetailDetail

Grootste aardbeienoogst ooit

Grootste aardbeienoogst ooit

In 2014 zijn er in Nederland 54 miljoen kilo aardbeien geoogst. Dat is drie miljoen meer dan een jaar geleden en een absoluut record. Meer dan de helft daarvan zal naar het buitenland uitgevoerd worden.

60 procent export

23 miljoen kilo wordt door de Nederlanders zelf verorberd, terwijl de overige aardbeien in het buitenland terecht komen. Veertig procent ging in 2014 naar België, 15 procent naar Noorwegen, 15 procent naar Duitsland en 10 procent naar het Verenigd Koninkrijk. Na de tomaat, paprika en komkommer is aardbei de belangrijkste tuinbouwgroente voor export in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.


Van die aardbeien werd overigens 29 miljoen kilo onder glas en in tunnels gekweekt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1998. De teelt in kassen is dan ook vele malen productieveren dan die in volle grond.


Wat de geografische verdeling betreft, is 79 procent van de totale teeloppervlakte voor aardbeien in Noord-Brabant te vinden, terwijl ook Limburg goed is voor 12 procent van het totaal.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.