Grootste aardbeienoogst ooit | RetailDetail

Grootste aardbeienoogst ooit

Grootste aardbeienoogst ooit

In 2014 zijn er in Nederland 54 miljoen kilo aardbeien geoogst. Dat is drie miljoen meer dan een jaar geleden en een absoluut record. Meer dan de helft daarvan zal naar het buitenland uitgevoerd worden.

60 procent export

23 miljoen kilo wordt door de Nederlanders zelf verorberd, terwijl de overige aardbeien in het buitenland terecht komen. Veertig procent ging in 2014 naar België, 15 procent naar Noorwegen, 15 procent naar Duitsland en 10 procent naar het Verenigd Koninkrijk. Na de tomaat, paprika en komkommer is aardbei de belangrijkste tuinbouwgroente voor export in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.


Van die aardbeien werd overigens 29 miljoen kilo onder glas en in tunnels gekweekt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1998. De teelt in kassen is dan ook vele malen productieveren dan die in volle grond.


Wat de geografische verdeling betreft, is 79 procent van de totale teeloppervlakte voor aardbeien in Noord-Brabant te vinden, terwijl ook Limburg goed is voor 12 procent van het totaal.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.