Grote supermarktketens verlagen suikers in huismerken | RetailDetail

Grote supermarktketens verlagen suikers in huismerken

Grote supermarktketens verlagen suikers in huismerken
Shutterstock

De drie grootste supermarktketens in België (Carrefour, Delhaize en Colruyt) hebben vorig jaar de hoeveelheid suikers in hun huismerken in totaal met 363 ton teruggeschroefd, zonder dat de klant dat mocht merken.

 

Geleidelijke verandering

De drie ketens hadden immers in een convenant met het ministerie van Volksgezondheid beloofd om de hoeveelheid suiker in een reeks voedingsproducten tegen eind vorig jaar met 5% terug te dringen ten opzichte van 2012. De komende jaren moet die daling nog verdergezet worden. Ook de hoeveelheid vet en zout werd ingeperkt, met 170 ton minder vet en 82 ton minder zout als gevolg.

 

Die dalingen gebeuren veelal geleidelijk, zodat de klant de verandering niet opmerkt en het product gewoon blijft verkopen. “Zo hebben we er 18 maanden over gedaan om het suikergehalte in onze Choco Clams te laten zakken van 35 naar 18 gram op 100 gram zonder er andere zoetstof aan toe te voegen. Om de drie, vier maanden haalden we er 3 tot 4 gram suiker uit”, vertelt Steven Schollaert van Colruyt.

 

De drie bedrijven bekeken samen 3.300 producten, waarbij Delhaize met 1.500 producten koploper is in het initiatief. “We konden zo het totale suikerverbruik voor onze merken met 256 ton verlagen”, zegt Tim Lammens, een arts die bij de supermarktketen verantwoordelijk is voor de voedselkwaliteit aan HLN. “Alleen al uit onze frisdranken hebben we in vergelijking met 2012 130 ton suiker gehaald. Vergeleken met 2016 ging er vorig jaar liefst 50 ton suiker minder in onze ontbijtgranen.”

 

Dat een product met een nieuw recept niet altijd aanslaat, hebben ze bij Carrefour aan den lijve ondervonden. “In onze patisserie-afdeling hebben we een paar keer een herwerkt recept uit productie moeten halen omdat het niet verkocht. Nochtans zetten we onze vernieuwde producten pas in de rekken als ze groen licht hebben gekregen van onze smaakpanels”, aldus woordvoerder Baptiste Van Outryve.

 

Weinig effect volgens deskundigen

Voedingsdeskundigen stellen wel dat die kleine dalingen uiteindelijk weinig effect hebben op de suikerinname van de consument. "Eerlijk gezegd, als ik het lees, denk ik meer aan een marketingstunt dan aan een vooruitgang op het vlak van volksgezondheid", zegt voedingsdeskundige Patrick Mullie aan VRT Nws. "De consument krijgt ongeveer 100 gram suiker per dag binnen. Min 5%, dat is dan 95 gram. Dat blijft enorm veel."

 

Volgens hem is de enige oplossing om minder suiker, vet en zout binnen te krijgen, gewoon minder producten kopen waar dat de hoofdingrediënten in zijn. “Betekenisvol voor je gezondheid, én voor je portemonnee." Hij pleit ook voor meer actie van de overheid, die snacks en frisdranken duurder moet maken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.